Кламер БГ - Новини: Столтенберг призова Кирил Петков да инвестира в отбраната, той предоложи мост над Дунав

Столтенберг призова Кирил Петков да инвестира в отбраната, той предоложи мост над Дунав

България

|
Пет, 17 Дек 2021г. 14:25ч.
Столтенберг призова Кирил Петков да инвестира в отбраната, той предоложи мост над Дунав

Кирил Петков и Столтенберг, сн. БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова българския премиер Кирил Петков страната ни да продължи инвестициите в отбраната.

"Също така приветствам скорошните ви инвестиции в нови бойни самолети, морски патрулни съдове и бронирани коли. Разчитам България да продължи да инвестира в отбраната си, тъй като сме изправени пред все по-непредвидим свят", каза Столтенберг след среща с Кирил Петков в щаб-квартирата на Алианса в Брюксел.

Това е първата официална чуждестранна визита на Петков в качеството му на премиер. По-късно премиерът Кирил Петков се срещнa и с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Премиерът Кирил Петков заяви от своя страна, че е възможно допълване между военната и гражданска инфраструктура. Той каза, че изграждането на втори мост над Дунава близо до Русе би била интересна инвестиция и чрез нея би била постигната целта за 2 на сто инвестиции в отбраната.

България е поела ангажимент пред НАТО да достигне 2% от БВП годишно за отбрана през следващите години и това няма да е проблем, ако бъдат задействани още някои от големите сделки за армията, като купуването на нови бронирани машини, например.

В същото време управляващата коалиция се разбра да има специален фонд, който да финансира големите проекти. МО отдавна настоява те да се плащат от централния бюджет. В момента бюджета на МО се движи около 1.6%, но почти изцяло отива за заплати и текуща издръжка.

"Позицията на България за Украйна е изцяло в тон с тази на страните-членки на НАТО и ЕС. В този смисъл ще се радваме да дадем нашия конструктивен принос. Разбира се, дипломатическият начин за решаването на тези проблеми би бил най-добрият", каза Кирил Петков.

Столтенберг коментира, че евентуална руска агресия и нарушаване на териториалната цялост на Украйна биха имали много сериозни икономически и политически последствия.

"Потвърждаваме подкрепата си за териториалната цялост и суверенитета на Украйна. Отношенията на НАТО с Украйна са само между нея и 30-те членки на Алианса. В същото време дадохме да се разбере, че сме за смислен диалог с Русия и потвърждаваме отдавнашната си покана", каза Столтенберг.

"България планира да има постоянна комуникация, конструктивен подход и когато обсъждаме стратегически въпроси, като този, който споменахте, за Украйна, ние напълно се съюзяваме с позициите на НАТО и Европа. В същото време искрено вярваме, че винаги дипломатическият и мирен подход към потенциални конфликти е най-добрият начин да постигнем напредък", добави Кирил Петков, който покани Столтенберг на визита у нас.

mediapool.bg