Кламер БГ - Новини: Плажът на Росенец засега е спасен, хората на Доган губят делото

Плажът на Росенец засега е спасен, хората на Доган губят делото

България

|
Пет, 17 Дек 2021г. 14:55ч.
Плажът на Росенец засега е спасен, хората на Доган губят делото

Плажът на Росенец засега е спасен, хората на Доган губят делото

Бургаският административен съд запази публичния достъп до плажа край лятната резиденция на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, след като отхвърли претенциите срещу вписването на плажната територия в кадастралните карти. Това е поредно съдебно решение в ущърб на близките до Доган по започналата серия от дела срещу различните постройки в в т.нар. морски сарай на Доган в Росенец.

През ноември 2020 г. Службата по геодезия, картография и кадастър (СГКК) в Бургас издаде заповед за изменение на кадастралната карта, както и за вписване на ивицата край резиденцията като "крайбрежна плажна ивица". Така територията щеше да получи защита срещу застрояване и бе гарантиран публичният достъп до нея с трайно предназначение на територията като "защитена".

Проектантът на лятната резиденция арх. Калин Тихолов обаче обжалва решението за вписването на плажната ивица с аргумента, че то е незаконно. В жалбата си той заявява, че представляваната от него фирма "Стрейтлайн" е собственик на постройка на плажа и поради това оспорва изменението на кадастъра. Така вписването на плажа в кадастъра бе спряно.

В решение на административен съд - Бургас от 9 декември т.г. се казва, че арх. Тихолов няма правен интерес да обжалва решението за вписването на крайбрежната територия като плаж. Съдът казва, че става дума за два парцела. Единият е изключителна държавна собственост, тъй като е крайбрежна ивица, а другата е публична държавна собственост и е предназначен за застрояване.

Арх. Тихолов не може да претендира за издаването на нов кадастър, защото сградата, за която има документи за собственост, е запазена, казва съдът.

"Сградата се запазва, както е отразена, като в кадастралния регистър се запазва и вписването на собствеността по отношение на нея. Тоест сградата остава остава в терен, който е в същия вид и се запазва изцяло, поради което правата на дружеството не са засегнати", се казва в решението на съда.

Скоро обаче въпросната сграда вероятно няма да я има. Само преди три седмици двуетажната постройка на плажа край сарая бе обявена от Бургаския административен съд за незаконна и подлежаща на събаряне.

Съдебните дела започнаха през август 2020 г., след като гражданските протести накараха Община Бургас изведнъж да се сети, че може би има нещо незаконно около сарая в "Росенец"

Едната от сградите, които бяха обявени за незаконни, бе именно двуетажната постройка на плажа. Тя е най-близо до мястото, където през юли 2020 г. лидерът на "Демократична България" Христо Иванов акостира с гумена лодка.

Фирмата "Стейтлайн", която се води за един от собствениците на обитавана от Доган резиденция, обжалва събарянето. Неин представител е известният архитект Калин Тихолов, който е проектирал сараите. Фирмата обжалва заповедта с аргумента, че сградата е вдигната на плажа през 1978 година, декларирана е и за нея дори са плащани местни данъци.

Дружеството обявява, че постройката е ползвана повече от 10 години, след като купува част от имотите в този район. По делото има доказателства, че сградата е декларирана за плащане на данъци едва миналата година.

mediapool.bg