Кламер БГ - Новини: Заради недостиг на ваксини Германия ще купува неизползвани дози от България и други страни

Заради недостиг на ваксини Германия ще купува неизползвани дози от България и други страни

България

|
Пет, 17 Дек 2021г. 14:36ч.
Заради недостиг на ваксини Германия ще купува неизползвани дози от България и други страни

Карл Лаутербах

Заради недостиг на Covid ваксини за бустерни дози в Германия, новият здравен министър Карл Лаутербах обяви, че ще започне преговори за закупуване на ваксини от страните от Източна Европа. Той изрично спомена Румъния, България, Полша и Португалия.

"Искаме да купим ваксина на BioNTech от други страни - Румъния, България, Полша и Португалия", посочи той цитиран от DW.

В материал на Bloomberg от същото изказване се уточнява, че интересът е към неизползвани ваксини в тези страни.

В момента България e на дъното по ваксинация в ЕС. Имунизираните с две дози са едва 26.7% от населението, а с бустерна доза са едва 2.8%.

Новият премиер Кирил Петков лансира като свой приоритет драстично увеличение на ваксинацията в страната, а в четвъртък подписа заповед за въвеждане на задължителен зелен сертификат за служителите в Министреския съвет, който ще започне да се прилага до 40 дни. Правителството започна да работи и по програма "Администрация без Covid", която предвижда най-ранно въвеждане на зеления сертификат за администрацията от март 2022 г. Ще има възможност служителите, които не желаят да се ваксинират, да влизат до работните си места и с бързи тестове.

Наред с това Кирил Петков призова българския бизнес също да въведе изискване за зелен сертификат.

В Румъния ваксинирани с две дози са 39.6%, в Полша - 54.8%, а в Португалия - 82.1%.

Здравният министър на Германия предположи, че някои от ваксините на BioNTech, които страната му е поръчала за второто тримесечие на 2022 г., могат да бъдат получени по-рано.

Лаутербах потвърди също, че Германия е поръчала 35 милиона допълни дози на Moderna директно от производителя с разрешението на ЕС. В сряда Лаутербах и финансовия министър Кристиан Линднер съобщиха, че страната ще отдели за закупуването на допълнителни ваксини 2.2 милиарда евро.

Третата "бустерна доза" ще бъде "централна преградна стена" в битката срещу варианта Омикрон на Covid-19, обяви здравният министър на Германия в четвъртък.

"Необходимо е да бъдем много бързи", добави той.

Германия очаква 50 милиона дози ваксини през първото тримесечие на 2022 г., но са необходими 70 милиона, стана ясно от думите му.

Лотар Вилер, ръководител на германския институт Роберт Кох отбеляза, че Омикрон скоро ще стане доминантен вариант в Германия.

"Ние трябва да сме сигурни, че Коледа няма да е старт за бързо разпространение на Омикрон. Моля, изкарайте празника само с малка група хора", каза той.

Ваксинационното покритие в Германия е около 70%. Наскоро страната въведе сериозни ограничения за неваксинираните, ограничавайки ги да посещават културни и спортни събития.

Тази мярка доведе до увеличаване на броя на ваксиниращите се до над 1 милион на ден през декември. Сега ваксинацията е достъпна за деца от 5-годишна възраст. Но това няма да е достатъчно, казва Лаутербах. За разлика от своя предшественик Йенс Шпан, Лаутербах е привърженик на задължителната ваксинация.

Но, ако количествата ваксини не бъдат осигурени, ще се появят трудности пред въвеждането на задължителна ваксинация за персонала на болници и домове за възрастни хора до март 2022 г., каквито са плановете на правителството.

mediapool.bg