Кламер БГ - Новини: Управителят на "HelpKarma" е обвинен в присвояване

Управителят на "HelpKarma" е обвинен в присвояване

България

|
Пет, 17 Дек 2021г. 17:49ч.
Управителят на "HelpKarma" е обвинен в присвояване

Константин Кръстев (вляво), Снимка: бТВ

Управителят на фондация "HelpKarma" Константин Кръстев е обвинен в длъжностно присвояване на пари, събрани чрез кампании за благотворителност, съобщи Софийската градска прокураутура. До делото се стигна след разследване на бТВ, което показа как няколко души от фондацията са си раздавали заплати от порядъка на 20-30 хил. лв.

Организацията "HelpKarma" е създадена през лятото на 2017 г. За следващите 3 години е събрала за дарения около 21 млн. лв. Голяма част от кампаниите са за болни хора. От миналата година фондацията отрича да е присвоявала пари и обвинява бТВ в медиен удар.

От прокуратурата не уточняват каква е присвоената сума. Според съобщението им е проведено мащабно разследване, по време на което са наложени запори на 8.6 млн. лв. Назначени са множество експертизи, част от които са готови.

"По мотивирани искания съдът е допуснал разкриване на банкова тайна, както и на данъчна и осигурителна информация. В тази връзка по делото е приобщена обемна относима към предмета на разследване документация. Назначени и изготвени са компютърна, счетоводна и техническа експертизи", пишат от прокуратурата.

Обвинението все още не е предявено на Кръстев. След като това се случи, той ще бъде разпитан като обвиняем.

Разследването продължава.

mediapool.bg