Кламер БГ - Новини: Още депутати на "Продължаваме промяната" отиват в изпълнителната власт

Още депутати на "Продължаваме промяната" отиват в изпълнителната власт

България

|
Пет, 17 Дек 2021г. 19:03ч.
Още депутати на "Продължаваме промяната" отиват в изпълнителната власт

Още депутати на

Още четирима депутати от първата политическа сила и мандатоносител "Продължаваме промяната" (ПП) се отказаха от местата си в Народното събрание.

В петък председателят на парламента Никола Минчев обяви, че оставки са подали четирима негови колеги. Това са Радостина Ценова, Иван Христанов, Велико Минков и Христо Даскалов. Точката беше включена като последна в дневния ред на удълженото заседание на депутатите.

Решението на четиримата да се откажат от депутатските си места идва в момент, в който започва запълването на втория ешалон в изпълнителната власт. В началото на преговорите между управляващите Христанов се спрягаше за възможен министър на земеделието, но в крайна сметка постът отиде при Иван Иванов от БСП. По неофициална информация обаче е възможно Христанов да поеме фонд "Земеделие".

Икономистката Радостина Ценова вероятно ще отиде в новото министерство на иновациите и растежа, където ще стане заместник на министър Даниел Лорер.

Христо Даскалов най-вероятно ще бъде новият изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните. По-голямата част от професионалния му път е свързан именно с безопасност на храните. Ръководил е секция "Безопасност на храни" към Национален диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт.

Велико Минков пък беше първият депутат от ПП, който заяви, че ще подаде оставка. Така и не обясни какви точно са мотивите му, които определи като "предимно лични". Той обяви, че ще се върне в Русе, където ще развива структури на формацията.

Минков обяви решението си да напусне парламента още миналата седмица, но се забави с подаването на оставката. Така преди него депутатските банки напуснаха Лена Бориславова и Яна Балникова, отново от ПП. Бориславова стана началник на кабинета на премиера Кирил Петков и говорител на правителството, а Балникова - премиерски съветник по въпросите на регионалната политика.

Сега на мястото на подалата оставка Радостина Ценова депутат от 24 МИР София би следвало да стане завършилата икономика в Германия Ана-Мария Вълканова. Предприемачът Иван Манев пък се очаква да заеме освободеното от Христанов място.

Друг предприемач - Иван Ангов, се очаква да влезе в парламента на мястото на Даскалов от Пловдив.

На мястото на Минков депутат от Русе се очаква да стане преподавателят в катедра "Промишлен дизайн" на Русенския университет Цветомир Конов.

mediapool.bg