Кламер БГ - Новини: Столичният инспекторат ще може да глобява за замърсяване от строежи

Столичният инспекторат ще може да глобява за замърсяване от строежи

България

|
Вт, 13 Юни 2023г. 15:41ч.
Столичният инспекторат ще може да глобява за замърсяване от строежи

Столичната община се опитва да ограничи замърсяването от строежите в града. Сн. БГНЕС, архив

Столичният инспекторат ще получи отново правото да глобява за замърсяване от строежи, както и за влизане на тежки камиони в забранени за тях зони от града. В четвъртък Столичният общински съвет ще гласува изменения в Наредбата за организация на движението, с които се дава право на служителите на инспектората да глобяват за камиони с кални гуми, строителна техника, превозваща неправилно насипни материали и други.

Това право на инспекторите беше записано в друга наредба на общината, но е атакувано от строителния бизнес в съда. Така от 2020 г. текстовете са отменени. В същото време забраните, касаещи тежките камиони и строителната техника съществуват и в момента, но санкции няма как да се налагат. За да се премахне правният вакуум, общински съветници от ГЕРБ-СДС и "Патриоти за София" предлагат промени в общинската наредба.

Според промените инспекторатът ще може да налага глоби от 1000 до 50 000 лв. за изливането на вода от строителни площадки по тротоарите и улиците, за излизането на превозни средства от строителни обекти, без гумите им да са почистени. Би трябвало ефективно да се налагат санкции и за транспортирането на строителни отпадъци извън определения маршрут, смесване на земни маси с други строителни отпадъци, извършване на строително-ремонтни дейности на сгради/обекти без ограда.

И в момента е забранено камионите да замърсяват улиците с кал от строителните обекти, да се струпват отпадъци извън строежите, да се транспортират отпадъци в камиони без платнища, да се изхвърлят отпадъци директно от етажите на строителните обекти.

"В Столичната община, Столичния общински съвет и районните администрации постъпват редица сигнали от граждани за камиони, които замърсяват пътните платна и тротоарите на излизане от строителните обекти. Разпиляването на строителни материали влошава градската среда, създава неудобство на гражданите и не на последно място е предпоставка за пътнотранспортно произшествие. Целта на промените е да контролираме чистотата на въздуха – ще развържем ръцете на Столичния инспекторат да контролира по-строго миенето на камионите, които извозват от строежите всеки ден материали – калта по гумите им после става прах, който дишаме всички ние. Моля, гражданите да подават сигнали за всяко нарушение, което видят. Само чрез санкции и контрол на терен можем да се справим с нарушителите", коментира председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

mediapool.bg