Кламер БГ - Новини: 870 души чакат за транстлантация. 63 са получили изкуствени сърца, 3500 са на диализа

870 души чакат за транстлантация. 63 са получили изкуствени сърца, 3500 са на диализа

България

|
Вт, 13 Юни 2023г. 15:59ч.
870 души чакат за транстлантация. 63 са получили изкуствени сърца, 3500 са на диализа

Лекари, мотористи, актьори и трансплантирани пациенти в обща кампания в подкрепа на донорството. Сн. БГНЕС

В листата на чакащите за трансплантация у нас са 870 души, като най-много са нуждаещите се от бъбречна трансплантация (803), черен дроб (28) и сърце (28). Това сочи официалната статистика на отговарящата за трансплантациите агенция "Медицински надзор". Заради изключително малкия брой трансплантации в последните години у нас броят на пациентите на диализа е голям, което е негативно явление, а най-критичните случаи на сърдечна недостатъчност се спасяват с изкуствени сърца. Това обясниха специалисти във вторник при представянето на нова инициатива в повкрепа на донорството: първият по рода си у нас мотофест, организиран от софийски мотоклубове.

Кардиохирургът и директор на болница "Чирков" проф. Димитър Петков припомни, че в периода 2015-2016 г. е имало подем на трансплантациите и той самият е правил по три сърдечни трансплантации за седмица, но постепенно този процес е затихнах. Като положително развитие той отчете факта, че сега има алтернатива и на нуждаещите се биват поставяни изкуствени сърца, след което се чака подходящ момент да бъдат подменени с истински и да се удължи живота на пациентите. Годишно се имплантират между 5 и 7 изкуствени сърца според броя на хората, които се нуждаят. Проф. Петков каза, че вече се работи с последната генерация изкуствени сърца. "Гледаме да има за всички, които се нуждаят и в листата на чакащите поставяме пациенти в краен стадий на сърдечна недостатъчност", обясни той. "Вече са поставени изкуствени сърца на 63 души. Някои от тях са трансплантирани, други продължават да са с тези устройства и ги поддържаме в болницата. При този нисък брой на донорските ситуации това е нашата алтернатива, за да поддържаме тези пациенти живи", каза проф. Петков.

Той посочи, че 67% от всички трансплантирани са напълно ресоциализирани в живота.

Проф. Емил Паскалев, началник на Клиниката по нефрология и трансплантация на Александровска болница, съобщи, че у нас има 3500 души на диализно лечение и съотношението между чакащи за трансплантация и трансплантирани е обърнато спрямо нормалните държави, където чакащите са малко, а трансплантираните – много.

Седем донорски ситуации от началото на годината

От началото на годината у нас има 7 трупни донори. Извършени са 8 бъбречни трансплантации от трупен донор и една от жив.

Сърдечната трансплантация е само една. Чернодробните трансплантации от трупен донор са 3.

"В Хърватия чакащите са изключително малко и много бързо биват трансплантирани", обясни той. "Един трансплантиран, който е бил на диализа, като се трансплантира придобива характеристиките на здрав човек: може да работи, да плаща данъци, да има поколение. Тези, които са на диализно лечение са свързани само с консумация на лекарства и терапии, защото не могат да живеят по друг начин", заяви той.

Георги Пеев, който е с трансплантирани сърце и бъбрек и спечели златен медал по плуване на Световното първенство за трансплантирани в Австралия, посочи, че има нужда от подобряване организацията на донорските центрове в страната и трансплантационните центрове.

Благотворителен мотофест

Първият по рода си у нас мотофест в подкрепа на донорството и трансплантациите предстои да се състои в София от 23 до 25 юни.

"Поради причината, че първосигнално всички ни наричат донори, от софийските мотоклубове решихме да обединим всички, които са обединени около донорството: хората, които караме мотори; лекарите; самите трансплантирани; хората, които дават разрешение близките им да станат донори и НПО, съпричастни с този проблем", обясни Даниел Капсъзов от мото-организация Widows sons masonic riders-Bulgaria.

Той посочи, че в България и Испания законодателството е едно и също, но в Испания няма чакащи за трансплантация, докато в България на 1000 души има 1 трансплантиран. Проф. Петков посочи, че една от причините за това е силната роля на Католическата църква в Испания в подкрепа на донорството.

Благотворителният "София мото фест“ ще се състои в парковото пространство на Терминал 2 на летище София. На площ над 100 декара ще бъдат проведени редица събития – представяне на нови модели мотори, автомобили, кемпери, каравани; детски кът; спортна зона; томболи с награди и др.

Предвидена и музикална програма с изпълнения на група "Акага“, Дичо и др.. Водещи ще бъдат актьорите и запалени мотористи Калин Врачански и Асен Блатечки, които също подкрепят инициативата.

Входът за събитията в рамките на мотофеста ще бъде свободен и ще бъдат поставени дарителски кутии, като набраните средства ще отидат за закупуване на медицинска апаратура.

mediapool.bg