Кламер БГ - Новини: Нов побой срещу македонец с българско самосъзнание

Нов побой срещу македонец с българско самосъзнание

България

|
Вт, 13 Юни 2023г. 18:19ч.
Нов побой срещу македонец с българско самосъзнание

Бекир Кадриески, сн.

Съпредседателят на сдружението на българите в Република Северна Македония (РСМ) "Шемето" Бекир Кадриески е бил пребит от непознат в град Струга.

Кадриески разказа пред Нова телевизия, че е бил съборен на земята и ритан. Получил е и удари с ръце.

Кадриески обясни, че по време на побоя е бил обиждан на етническа основа с думите "мръсен българин”.

Бекир Кадриески е в болница с болки в корема, правят му се изследвания, съобщи БТА.

Полицията в Струга е взела показания от Кадриески.

Той е гражданин на Република Северна Македония, няма български паспорт, но има българско самосъзнание.

Посолството на страната ни в Скопие и Генералното консулство в Битоля следят случая, посланикът на България в Северна Македония Ангел Ангелов е в контакт с него, а на място е консулът на страната ни в Битоля.

Към момента се изясняват фактите около случая и дали той е в резултат на престъпление от омраза, съобщиха от българското външно министерство.

Според официалното съобщение на полицията в 12:15 часа в полицията в Струга е съобщено, че в близост до спортната зала в града А.Н. от стружкото село Велеща нарушил обществения ред, като нападнал физически Б. К. от село Лабунища.

Това е втори подобен случай, след като в началото на годината бе пребит секретарят на сдружението "Цар Борис Трети” в Охрид Християн Пендиков.

България отвори вратата на Северна Македония към ЕС миналата година, но оттогава отношенията не се придвижиха напред.

Стигна се до силно напрежение около затварянето на българските културни клубове в страната, а опозиционната ВМРО-ДПМНЕ разви мощна антибългарска кампания.

Новото посегателство срещу македонец с българско самосъзнание съвпада с преговорите между управляващите и ВМРО-ДПМНЕ за конституционните промени. България постави като основни изисквания, за да започне Скопие реални преговори за ЕС, вписването на българския етнос в основния закон на страната и спазването на правата на македонските българи.

mediapool.bg