Кламер БГ - Новини: Зам.-министър за часове. Горският шеф Дамян Дамянов бе махнат

Зам.-министър за часове. Горският шеф Дамян Дамянов бе махнат

България

|
Вт, 13 Юни 2023г. 19:57ч.
Зам.-министър за часове. Горският шеф Дамян Дамянов бе махнат

Дамян Дамянов остана на поста само няколко часа, сн. МС

Дългогодишният директор на нашумялото с незаконния строеж на Румен Гайтански-Вълка на брега на язовир "Искър" горско Югозападно държавно предприятие в Благоевград Дамян Дамянов стана зам.-министър на земеделието във вторник, но престоя на поста едва няколко часа. След като от правителствената пресслужба обявиха за назначението, малко по-късно бе съобщено, че той е освободен заради принадлежност към Държавна сигурност.

Аргументът за поставянето му на поста бе, че има сериозен управленски опит в сферата на стопанисването, защитата и опазването на горските ресурси. Не е ясно защо проверката за принадлежност към Държавна сигурност не е била извършена предварително, както и дали след като е освободен от зам.-министърския пост Дамянов ще се върне начело на Югозападното държавно предприятие.

Махането на Дамян Дамянов бе съпроводено и с отстраняването на двама останали зам.-министри от служебния кабинет – на външните работи Велислава Петрова и на правосъдието Мария Павлова, чието отстраняване е поискано от министър Атанас Славов. Явно те не са били след масово подалите минути след клетвата на новото правителство зам.-министри.Не се съобщава на техните места да има нови назначения.

По-рано през деня бе обявено, че досегашният длъжността главен секретар на Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" Иво Кацаров е назначен за заместник-министър на младежта и спорта. В периода 2017 г. – 2019 г. той е оглавявал дирекция "Търговски дружества и концесии" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Иво Кацаров е дългогодишен служител на Агенцията по обществени поръчки, където заема различни позиции, включително главен секретар. Кацаров е работил също в Министерството на финансите, има опит и в частния сектор. Висшето си образование завършва в Университета за национално и световно стопанство със специалност "Счетоводство и контрол", допълват от правителството.

mediapool.bg