Кламер БГ - Новини: Фестивал ще чества гражданските права до Топлоцентрала на 1 юли

Фестивал ще чества гражданските права до Топлоцентрала на 1 юли

България

|
Ср, 14 Юни 2023г. 08:05ч.
Фестивал ще чества гражданските права до Топлоцентрала на 1 юли

Снимка: БЦНП

"Време

е за граждански мечти!" - така определят фестивала "Граждански будилник" организаторите от Българския център за нестопанско право (БЦНП), които трета поредна година поставят гражданските права на сцената.

"Защо им е на правата ни фестивал?" е един от основните въпроси и отговорът е лесен – както и при любовта, така и в демократичните общества, ако не държиш огъня жив, лесно можеш да загубиш всичко. Та, да, трябва по-често да си напомняме кои са нещата, които са ни важни и да говорим за тях по-силно и по-открито, надявайки се, че няма да ни надвикат.

Гражданският будилник всъщност е конкурс за социално ангажирани артисти – или с други думи фотографи, художници и хора на словото, които вярвят, че изкуството все още е най-силният високоговорител на каузите и ценностите.

Тази година състезанието привлече вниманието на 85 талантливи автори, представяйки ни над 180 вълнуващи визуални и словесни художествени истории, прославящи силата на солидарността и взаимопомощта под мотото "Свързани в Доброто: Силата да си помагаме". След селекцията от професионалното жури (Захари Карабашлиев, Веселина Седларска, Стефан Иванов, Мирослав Маринов, Надежда Павлова, Александър Николов, Велина Мавродинова, Розалина Буркова и Весела Данчева) дойде време да се разберат имената на победителите, които се издигат над всички със своята творческа изява.

Идеята на Гражданския будилник 2023 е да припомни на хората значимостта на гражданските права и защо е важно да ги защитаваме. Фестивалът ще бъде истинско заявление за правото на протест, свободното изразяване и свободата на сдружаване.

Програмата на фестивала ще предложи разнообразни събития, които ще накарат посетителите да се вълнуват и размишляват. Близо 10 граждански организации ще се съберат на 1 юли (събота) във и около Топлоцентрала София (Южен Парк II) и всеки по свой начин ще покаже, защо и колко точно е важно да сме заедно и да си помагаме, да градим мостове, а не стени и да сме част от едно силно и здраво гражданско общество. Изложба ще даде визуалност на темата и ще представи изкуството като мощен инструмент за промяна и вдъхновение.

Специални детски работилници и игри ще запознаят децата с понятието за гражданство и важността на тяхната роля в обществото. Фестивалът ще развие въображението на малките граждани и ще ги вдъхнови да се ангажират с въпросите на социалната справедливост и равенството.

А черешката на тортата – церемонията по награждаване на победителите в тазгодишното издание на конкурса, ще бъде подгрята от две музикални банди, които могат да събудят всеки - Таралеща и Funkilicious.

Фестивалът предава посланието за единство и солидарност, подчертавайки необходимостта от постоянна бдителност и ангажимент към ценностите, които определят демократичното ни общество. Повече за събитието може да се намери на сайта на организатора БЦНП.

mediapool.bg