Кламер БГ - Новини: Фарсът с "Левски" се допълни от 20-годишен желаещ акциите (обновена)

Фарсът с "Левски" се допълни от 20-годишен желаещ акциите (обновена)

Спорт

|
Четв, 14 Май 2020г. 00:50ч.
Фарсът с "Левски" се допълни от 20-годишен желаещ акциите (обновена)

Фарсът с джиросването на мажоритарния пакет от акциите на футболния клуб "Левски" на името на премиера Бойко Борисов и гаданията как той ще постъпи с нежеланата от него собственост, се допълва от появил се 20-годишен желаещ да придобие тима и да го управлява.

В писмо, изпратено до медиите в сряда, Венцислав Манчовски обещава да дава на клуба 80% от годишните приходи на фирмата си "Жи-Пи-Груп". Какви биха били те, не е ясно, тъй като дружеството е регистрирано през януари 2020 г.

С капитал от 10 лв., в момента компанията изпълнявала няколко обекта в София и Бургас за около 40 млн. лв. Става въпрос за строителство на хотели и административни сгради, каза Манчовски по телефона пред Mediapool.

Във Фейсбук страницата на "Жи-Пи-Груп" се посочва, че фирмата работи като подизпълнител на строежа на хотелския комплекс "Валенсия гардънс". Негов главен изпълнител е фирмата "Тодоров и син 99". Mediapool се свърза с Петър Йорданов - един от съдружниците в компанията, и той каза, че по изграждането на хотела е имало много малко подизпълнители и не се сеща сред тях да е "Жи-Пи-Груп". Йорданов каза, че името Венцислав Манчовски също не му говори нищо. Малко по-късно уточни, че "Жи-Пи-Груп" се явява подизпълнител на подизпълнител и е доставяла камъни.

Младежът обаче е със самочувствието на човек с бизнес опит и твърди, че има план за спасяването на отбора,

макар да не казва какъв е той. Не бил единственият кандидат за акциите на "Левски", имало още двама желаещи за тях, но не знаем кои са те.

Манчовски твърди, че от януари 2019 г. е член на ГЕРБ. Познавал Бойко Борисов като премиер. Никога не се бил срещал с него лично, казва Манчовски и изразява готовност да се срещне с Васил Божков, когото не познавал, или оторизиран от него представител, за да преговоря за акциите на "Левски".

Пред Mediapool от ГЕРБ завиха, че Манчовски няма нищо общо с партията и не познава премиера. Преди години искал да стане част от младежката структура, но не бил приет.

Представящият се за бизнес предприемач Манчовски твърди още, че е заместник - председател на сектор "Телекомуникация и контактно обслужване" в Камарата на работодателите в Република България, каквато не съществува. Абревиатурата

на измислената организация - КРРБ,

наподобява на тази на най-голямата работодателска организация на бизнеса в България

- Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Същото важи и за фирмата му "Жи-Пи-Груп България" ЕООД, чието

име подозрително напомня на това на гиганта в секкора - строителната компания "Джи Пи Груп" АД. Това поражда въпрос дали тези сходства не са умишлени и с цел да се печели легитимност или са просто пародия на действителността в България, чиято абсурдност нерядко има за съвсем реални герои бизснесмени и управленци от калибъра на Манчовски.

Манчовски заяви пред Mediapool, че решил да поиска акциите на ФК "Левски" след като останал "разочарован от подигравката към клуба". Смята, че има капацитет да го управлява и това ще стане чрез "провеждането на политики в сферата на финансите". Твърди още, че не е подставено лице на никого, макар начинът, по който се появява, да е повече от странен.

Пълен текст на разговора, който Mediapool проведе с младежа от село Горна Кремена, община Мездра, според автобиографията му качена на сайта на компанията, която след разговора беше свалена.

Как решихте да поемете грижата за ФК "Левски"? Кой ви предложи? Имахте ли среща с премиера Бойко Борисов, с г-н Васил Божков?

Все още не съм имал среща с нито един от двамата.

Акциите на ФК "Левски" вече във вас ли са?

Акциите са в касата на клуба в момента.

А вие защо се анонсирахте, че поемате "Левски"?

Няма такова нещо. Аз съм един от кандидатите. Кандидатите са трима към момента. Аз съм един от тях.

Кои са другите двама?

Не мога да ви кажа. Попитайте изпълнителния директор на "Левски". При него постъпват кандидатурите. Той може да ви даде повече информация. Към момента няма акции в моите ръце.

Бихте ли казали на кого конкретно сте връчили вашата кандидатура?

Не смятам за необходимо да ви казвам конкретно на кого съм я връчил. Връчена ми е кандидатурата.

Не сте я връчили вие сам, а някой друг е направил това от ваше име. Така ли да разбирам?

Моят адвокат е връчил кандидатурата ми на изпълнителния директор на "Левски" Павел Колев.

Кой е вашият адвокат?

Не смятам, че е необходимо да ви казвам това нещо.

Вие как така се свързахте с такъв мощен футболен клуб, като фирмата ви е регистрирана наскоро?

Тук не става въпрос за фирми, тук става въпрос, че това нещо ще стане ясно, след като започнат преговори за получаване на акции. Тогава ще изляза пред медиите и ще информирам за възможността да се финансира клубът. Към момента не смятам, че е необходимо да представям такава информация пред медиите. Мога да я представя пред г-н Божков, ако реши да се свърже с мен или пред някой оторизиран негов представител.

Какви големи проекти изпълнявате с европейски средства?

Къде го виждате това нещо?

Във Фейсбук има страница на "Жи-Пи-Груп България". Пише - с иновации изпреварваме времето, растем но не стареем...

Да, това са го писали пиарите. Не виждам нещо, което да е проблем. Фирмата започна работа от 14 януари 2020 г. Преди това работеше друга.

Аз не казвам, че има проблем. Може ли да кажете по кои големи обекти работите?

Мога да ви кажа, но няма да ви кажа кой е възложителят... Обектите са хотел в Бургас и няколко хотела и административни сгради в София, на които сме главен изпълнител. Имаме и други обекти, които изпълняваме, като подизпълнители. Тях не може да ги коментираме.

Кои хотели строите?

Не искам да издавам такава информация засега.

На колко години сте?

Запознати сте на колко години съм. Не е необходимо да ви давам тази информация. На сайта има подробна моя автобиография.

Подставено лице ли сте на някого? Как младеж като вас ще успее да поеме управлението на "Левски" и да го стабилизира финансово?

Чрез разума и чрез провеждане на добри политики, това нещо може да се случи. Категорично отказвам да съм подставено лице на някой. Това вече може вие да си го тълкувате, че съм подставено лице, аз няма как да ви спра да го тълкувате.

За пореден път заявявам, че не съм подставено лице на абсолютно никой.

Кога ще излезете публично? Вече бяха публикувани ваши снимки с еврокомисаря Мария Габриел, с бившия регионален министър Лиляна Павлова, с бившия общински съветник Ирина Йорданова – всичките са от ГЕРБ. "Биволъ" публикува, че вашият ментор е бил Цветан Цветанов...

Няма такова нещо. Такова нещо от моята уста не е излизало.

Каква ви е връзката с ГЕРБ?

Пълноправен член съм на партия ГЕРБ. Подадох си документи за членство в началото на 2019 г.

И от януари 2019 г. искате да кажете, че не сте се виждал с г-н Борисов, с никой от ръководството на ГЕРБ, с г-жа Фандъкова?

С г-жа Фандъкова не съм се виждал никога и не смятам, че е необходимо да се виждам.

Означава ли това, че с г-н Бойко Борисов сте се виждали някога?

Не, не означава това.

Питам, защото за г-жа Фандъкова бяхте категоричен, а за г-н Борисов си замълчахте.

Не, не съм си замълчал за Борисов, продължавам да ви твърдя, че няма организирана среща между мен и г-н Борисов. Може да го попитате и него лично.

За момента може и да нямате, но преди това от януари 2019 г. до 13 май 2020 г. вие срещали ли сте се с г-н Борисов?

По теми не... Не сме имали физическа среща с г-н Борисов, нито сме водили някаква кореспонденция.

Да, познавам го г-н Борисов, защото той е лидер на политическа партия ГЕРБ. Познавам го като министър-председател, познавам го по автобиография, но лични контакти с г-н Борисов не съм имал и не смятам, че е необходимо да имам.

Защо кръстихте фирмата си "Жи-Пи-Груп"?

Така реших. Няма регламент как можеш да кръстиш фирмата си...

Чудя се как ви хрумна това име, защото веднага се правят асоциации с "Джи Пи Груп"?

"Джи Пи Груп" също е строителна фирма по информацията, която имам аз. Не, аз нямам нищо общо с "Джи Пи Груп". Не познавам собствениците й, нито каквото и да е. Не съм запознат с тяхната дейност.

След като вашата фирма работи от началото на годината, обектите, които изпълнява, на каква стойност са?

Това също не мога да го коментирам.

Очевидно, че става въпрос за поне няколко милиона. По груби сметки 50 – 60 млн. лв., ако един обект е около десетина милиона лева.

Всичко това нещо се наблюдава от Националната агенция по приходите.

Значи не отричате, че изпълнявате обекти за 50 - 60 млн. лв.?

Не казвам, че изпълнявам обекти за 50 - 60 млн. лв. Просто това го казвате вие. Вие смятате, аз не мога да ви кажа, че не смятате правилно, защото правилно смятате. Четири обекта по 10 млн. лв. стават 40 млн. лв. Няма как да го отрека това нещо.

Може ли да ми помогнете с имената на другите двама кандидати за акциите на ФК "Левски"?

Аз ако ги знам, също бих ги потърсил, за да може да се съберем заедно, за да стабилизираме клуба.

Да не се окаже, че и те са млади активисти на ГЕРБ, които колективно ще спасяват "Левски"?

Не мога да ви кажа, съжалявам. Много ще се радвам, ако вие получите информация и ми помогнете и ми кажете кои са, ще ви бъда искрено благодарен.

Работил ли сте в държавната администрация, а във фирма "Алфа Тех България"?

В държавната администрация не съм работил.

Във фирма "Алфа Тех" съм работил преди две години като управител.

Тук вече навлизаме в типичния манталитет на българина. Не гледаме позитивизма, не гледаме какво можем да направим, а гледаме да ровим, да измисляме фалшиви новини, за да очерним някой...

Много впечатляващо влизате в новините – все едно вие сте Илон Мъск, или Марк Зукърбърг...

Защо смятате така?

За мащабите на България така звучи.

Какво правим ние, за да звучи така? Или по точно аз.

Но вие не казвате кои сте вие, кой стои зад вас... Браво, радвам се, че България има такива успешни млади предприемачи на 20 години.

Съмняваме се, че ще получим възможността младите хора да се докажем. Нека да пробваме.

Не искате да кажете кой ви е предложил.

Никой не ме е предлагал. Просто останах разочарован от подигравката към клуба и реших, че е редно този клуб да се управлява нормално по начин, по който смятам, че мога да го управлявам. Реално погледнато политики в сферата на финансите са достатъчни, за да спасят "Левски".

mediapool.bg