Кламер БГ - Новини: Пеевски дари половин милион на "Левски", но феновете не искат парите му

Пеевски дари половин милион на "Левски", но феновете не искат парите му

Спорт

|
Вт, 19 Май 2020г. 19:20ч.
Пеевски дари половин милион на "Левски", но феновете не искат парите му

В разгара на кризата със собствеността на футболния клуб "Левски" бизнесменът и депутат от ДПС Делян Пеевски дари половин милион лева на отбора чрез компанията си "Интръст", предизвиквайки нов раздор около тима. Феновете определиха дарението му за "неприемливо" и призоваха ръководството да го откаже.

В същото време хазартният бос с 11 обвинения и реален собственик на "Левски" Васил Божков съобщи, че "утре в 8.00 часа ще направи "предложение към всички, които се вълнуват от бъдещето на акциите на ПФК ЛЕВСКИ / PFC LEVSKI".

Малко по-късно в сряда ще се проведе и заседание на Управителния съвет на клуба, който ще разгледа въпроса с дарението от Пеевски и бъдещето на тима.

Преди няколко дни група "сини" легенди начело с Наско Сираков официално поискаха от Божков акциите и се ангажираха със спасението на тима, но бизнесменът, който в момента е в Дубай, още не им е отговорил.

Пеевски - дарител и на "Левски"

Поредното развитие в сагата около "Левски" започна с официално съобщение на тима, че Пеевски е дарил 500 хиляди лева. "Левски" е на ръба на фалита, след като Божков обяви, че не може да го издържа. Не се плащат заплати, а дълговете продължават да се трупат.

"Днес, 19 май, в сметката на "ПФК Левски" постъпи дарение на стойност 500 000 лв. от фирма "Интръст" ЕАД, като за целта беше оформен договор за дарение. От компанията, която е еднолична собственост на Делян Пеевски, се свързаха с клуба, за да декларират желанието си да помогнат на "Левски" в този тежък момент, без да поставят условия за притежанието на акциите, както и да призоват чрез нас и други фирми, които имат възможност, да помогнат за оцеляването на любимия клуб", съобщиха от футболния клуб.

Феновете не искат парите на Пеевски

Името на Пеевски не се свързва за първи път с тима. По-рано тази година един от адвокатите му

- Александър Ангелов, дари малко над 140 000 лв. на "Левски".

В миналото Ангелов бе собственик на "Левски" заедно с Иво Тонев и Николай Иванов. След това акциите преминаха при Спас Русев, а след това в близкия до Васил Божков – Георги Попов.

През последните месеци Делян Пеевски стана най-крупният дарител по време на кризата с коронавируса и дари милиони на различни болници и други структури.

Малко по-късно обаче oрганизацията на феновете на "Левски" и притежател на 10% от акциите в клуба тръст "Синя България" излезе с позиция, че дарението на Пеевски е неприемливо и призова ръководството на тима да го откаже.

Изпълнителният директор на "Левски" Павел Колев каза, че дарението технически вече е в сметката на клуба.

Предстои да се проведе заседание на Управителния съвет, на което ще бъде обсъден и този въпрос.

"Най-големият дарител на "Левски" са феновете. Разбра се по целия свят. Едноличен дарител е това. По-важно е, че публиката с отделяне от залъка си събра над 1.5 млн. лева в последните два месеца. Не виждам повод да коментираме днешното дарение. Като изпълнителен директор на "Левски" гледам от съвсем друг ъгъл на нещата. Предвид активността на феновете, би трябвало да можем да се справим и без това дарение, но то само по себе си не е нещо лошо. Когато идва без условия и е направено с идеята да се помогне на клуба, казус не виждам", посочи Колев.

На този фон феновете подновиха кампанията за събиране на средства и за шест дни събраха над 250 хиляди лева.

Издръжката на тима обаче много трудно може да продължи по подобен начин и ако в него не влязат свежи пари, може да фалира.

Пеевски не дърпа конци, а дарява

На този фон премиерът Бойко Борисов коментира в отговор на журналистически въпрос, че властта на Делян Пеевски не се е увеличила по никакъв начин по време на управлението му.

Той е депутат като всички останали, посочи премиерът.

По повод твърдението на Божков, че Делян Пеевски дърпа конците като паяк в държавата, премиерът каза: "Не го знам. Не искам и да ги коментирам."

"Не знам кое дърпа Пеевски. Как той ще назначи главния прокурор, има ВСС. Освен да прави дарения не съм чул да се занимава с друго", каза Борисов.

Koй е собственикът на "Левски"?

През последните дни юристите са разделени по въпроса кой е собственик на "Левски".

Миналата седмица близкият до Божков бизнесмен и фактически собственик на акциите на "Левски" Георги Попов ги джироса на премиера Бойко Борисов.

От своя страна премиерът отказа да ги приеме и в момента те са в касата на стадион "Георги Аспарухов".

Според някои юристи, иска или не, премиерът Бойко Борисов не може да откаже да приеме акциите. В същото време Борисов само номинално се води собственик, ако не е вписан в книгата на акционерите като такъв.

mediapool.bg