Кламер БГ - Новини: Според министъра на отбраната КТБ "изяде парите за модернизация на армията"

Според министъра на отбраната КТБ "изяде парите за модернизация на армията"

България

|
Четв, 23 Апр 2015г. 16:43ч.
Според министъра на отбраната КТБ "изяде парите за модернизация на армията"

Парите за нови изтребители и модернизация на армията отидоха за решаване на проблема КТБ. Това каза при посещението си в Шумен министърът на отбраната Николай Ненчев, цитиран от БГНЕС в четвъртък.

Той обясни, че страната е изправена пред много тежко обстоятелство за охраната на въздушното пространство - наличните МиГ-ове имат нужда от спешена модернизация и ремонт, те са несъвместими със стандартите на НАТО и с тях не биха могли да се осъществяват съвместни дейности с нашите партньори.

"Премиерът проявява голямо разбиране и може би още в рамките на тази година щеше да бъде решен този въпрос, ако не бяхме получили това тежко наследство и най-вече ако не беше този много тежък проблем с КТБ, където правителството отдели 4,5 милиарда лева. Ето там отидоха парите, където можеше да се използват за изтребители и модернизация на Българската армия, за което аз много съжалявам", каза Ненчев.

Той обаче изрази увереност, че нещата се развиват оптимистично и че в края на годината бюджетът за отбрана ще бъде актуализиран, защото до момента имало близо милиард лева повече приходи в бюджета в сравнение с миналата година.

"Това ме кара да вярвам, че една част от тези средства биха могли да бъдат използвани и аз ще настоявам да подобрим състоянието, духа, оптимизацията, модернизацията на БА", заяви министърът.

mediapool.bg