Кламер БГ - Новини: Връзката на нобеловите лауреати с "Гугъл" предизвиква дебат за изследванията на изкуствения интелект

Връзката на нобеловите лауреати с "Гугъл" предизвиква дебат за изследванията на изкуствения интелект

Общество

|
Пет, 11 Окт 2024г. 14:54ч.
Връзката на нобеловите лауреати с "Гугъл" предизвиква дебат за изследванията на изкуствения интелект

Носителите на Нобелова награда за физика Джефри Хинтън (дясно) и Джон Хопфийлд, Сн. ЕПА/БГНЕСПрисъждането тази седмица на Нобелови награди за химия и физика на пионери в областта на изкуствения интелект, свързани с корпорацията "Гугъл", предизвика дебат относно доминиращата роля на компанията в областта на научните изследвания и начина, по който трябва да се признават постиженията в областта на компютърните науки, съобщава Ройтерс.

Корпорацията "Гугъл" е в челните редици на научните изследвания в областта на изкуствения интелект (ИИ), но е принудена да се защитава, тъй като се сблъсква с конкурентен натиск от страна на подкрепяния от "Майкрософт" проект "ОупънЕйАй" (OpenAI) и нарастващия регулаторен контрол от страна на Министерството на правосъдието на САЩ.

В сряда Демис Хасабис - съосновател на звеното за изкуствен интелект на "Гугъл Дийп Майнд" - и колегата му Джон Джъмпър бяха удостоени с Нобелова награда за химия заедно с американския биохимик Дейвид Бейкър за работата си по разкодиране на структурата на микроскопични протеини.

mediapool.bg