Кламер БГ - Новини: Според Макрон Европа трябва да разговаря с Русия в интерес на сигурността

Според Макрон Европа трябва да разговаря с Русия в интерес на сигурността

Европа

|
Ср, 30 Септ 2020г. 14:25ч.
Според Макрон Европа трябва да разговаря с Русия в интерес на сигурността

Френският президент Еманюел Макрон призова днес Европа да се стреми към диалог с Русия, за да се повиши сигурността на континента, а не да се разчита най-вече на военния съюз НАТО, предаде Асошиейтед прес.

На пресконференция в латвийската столица Рига Макрон каза, че европейците трябва да са в състояние да преосмислят отношенията си с Русия, въпреки неотдавнашното напрежение след отравянето на руския опозиционер Алексей Навални.

Нашата колективна сигурност налага това, и като се има предвид географията, трябва да обсъждаме с Русия, подчерта Макрон.

По време на тридневното си посещение в Литва и Латвия Макрон се опита да вдъхне увереност, че целта му е укрепване на отбранителните способности на Европа, в допълнение на тези на НАТО, а не замяната им.

Действията на Макрон към Русия предизвикаха загриженост у трите балтийски републики, чиито отношения с Москва остават ледени вече близо 30 години, откакто станаха независими след разпадането на СССР през 1991 г.

В Естония и Латвия има значително руско малцинство, припомня АП.

Макрон отново каза, че Русия трябва да предостави яснота във връзка с отравянето на Навални, за да не бъде изправена пред последици в международен план, но не уточни какво точно има предвид.

Макрон, който преди време изрази съжаление, че НАТО е в "мозъчна смърт" заради липсата на американско лидерство, миналата година предприе усилия за затопляне на отношенията на Франция с Русия, пострадали през 2014 г. заради руската анексия на полуостров Крим от Украйна.

mediapool.bg