Кламер БГ - Новини: Спецсъдът се почувства притиснат от ВКС, но не и от прокуратурата

Спецсъдът се почувства притиснат от ВКС, но не и от прокуратурата

България

|
Пет, 30 Ноем 2018г. 16:18ч.
Спецсъдът се почувства притиснат от ВКС, но не и от прокуратурата

Мнозинството от съдиите в апелативния спецсъд, сред които и шефът Георги Ушев, поискаха от Висшия съдебен съвет (ВСС) да се произнесе дали проверката по делото "Иванчева" е оказване на натиск.

В писмото си спецсъдиите настояват съдебните кадровици да кажат дали инспекцията на Върховния касационен съд (ВКС) е "опит за оказване на влияние върху вътрешното убеждение на съдиите". Интересното е, че спецсъдиите не казват и дума по повод действията на прокуратурата по същия казус.

В четвъртък сутринта шефът на ВКС Лозан Панов обяви, че комисия от трима върховни съдии ще провери как апелативният спецсъд администрира мерките за неотклонение на бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. Веднага след това четиримата прокурори с отношение към делото настояха безпрецедентно спецсъдът да не допуска проверката.

Шефът на апелативния съд Георги Ушев игнорира прокурорското настояване и допусна върховните съдии да проверят делото, което бе сторено в рамките на няколко часа.

Сега спецсъдиите искат от ВСС да каже дали проверката на върховния съд е тенденциозно отношение към апелативния спецсъд, защото само в този съд имало подобни проверки. Важна подробност е, че писмото на спецсъдиите е изпратено до Пленума на ВСС, където членуват и прокурорите. По закон с тези въпроси се занимава Съдийската колегия на ВСС.

"Непрекъснатите медийни атаки, на които съдът е подложен и непрекъснатите проверки, някои от които продиктувани именно медийни изяви, приемаме като част от отговорността ни, ръководейки се от принципа за осигуряване на прозрачно правосъдие", се казва в позицията, без да се посочват конкретни медийни атаки. Писмото до ВСС е подписано от 11 от общо 14-те съдии в спецсъда.

Апелативните спецсъдии коментират, че не е редно "кампанийни медийни публикации, особено изразяващи противоположните субективни становища на заинтересованите страни по делото…да ангажират каквито и да е форми на институционален натиск върху съда, защото това не обслужва нуждата на българското общество от справедливо правосъдие".

Нито прокуратурата в четвъртък, нито спецсъдът в петък, обясняват как документална проверка на администрирането на едно дело може да е натиск върху вътрешното убеждение на съдия.

През миналата година ВКС извърши проверка на случайното разпределение на мярката за неотклонение на бившия кмет на Галиче Ценко Чоков в същия съд. Повод за проверка бе искане на главния прокурор Сотир Цацаров. Инспекцията установи нарушения, а спецсъдиите тогава си затраяха.

mediapool.bg