Кламер БГ - Новини: Прокуратурата не смята за нередно общинари да ремонтират къщите си с европари

Прокуратурата не смята за нередно общинари да ремонтират къщите си с европари

България

|
Пет, 30 Ноем 2018г. 18:24ч.
Прокуратурата не смята за нередно общинари да ремонтират къщите си с европари

Прокуратурата не намира за нередно общинари да си ремонтират къщите с европари. Това са отговорили от държавното обвинение на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) по повод случая Червен бряг, съобщи зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова пред Mediapool.

Преди това и Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ), която в началото на тази година се вля в новия антикорупционен орган, също не откри нередност.

Тримата топ общинари от Червен бряг - председателят на общинския съвет Ивайло Иванов, секретарят на общината Николай Недков и директорът на Дирекция "Архитектура и строителство" Евгени Тошев, спечелиха европроект за саниране на къщите им срещу близо 400 000 лв. Най-общо казано – общинарите си правят проектите, а после си ги одобряват, което според прокуратурата и антикорупционната комисия е напълно законно.

В момента управляващият орган на оперативна програма "Региони в растеж" (ОПРР) води над 400 дела с общини за наложени санкции по изпълнението на европроекти, т.нар. финансови корекции, каза Деница Николова пред парламентарната комисия за контрол на еврофондовете в петък. От тях 26 са приключили с влязла в сила присъда. Всичките са спечелени от МРРБ, уточни Николова.

От началото на този програмен период (2014 г.) до сега са установени 502 нередности, за които са наложени финансови санкции за общо около 40 млн. лв., каза Николова. По думите ѝ стойността на наложените глоби е пет пъти по-малка спрямо изминалия програмен период 2014 – 2020 г.

Обяснението е, че сега е средата на програмния период, а освен това местната власт вече има натрупан опит и прави по-малко грешки.

Въпреки това новият Закон за обществените поръчки се е оказал труден за прилагане от общините и по тази причина общият брой на нередностите е около 500. Най-често допусканите нарушения са заради ограничителни условия по процедурите, субективна методика на оценяването, искания да се доказват неща, които вече са декларирани, посочи Николова.

Към момента получените сигнали, свързани с качеството на ремонтните дейности, са много малко, каза Николова. В последните месеци се увеличават жалбите от граждани, допълни тя.

Проверката за ремонта на ул."Граф Игнатиев" в София все още не е приключила. Към момента е установена промяна на техническото задание и на използвания материал спрямо първоначално одобрените планове, каза Николова. Става въпрос за виброизолационната подложка, която се полага под трамвайните релси. По проекта е платен само аванс. Столична община не е внесла искане за междинно плащане.

За 17 от големите градове има риск да не изпълнят междинните си цели до края на годината, посочи Николова.

Това е причината в момента ударно да се изпълняват проекти в централните части на София, Пловдив и Варна, което затруднява движението. Заради ремонтите в Пловдив тази седмица родители и преподаватели трудно стигаха до една от детските градини в града. Фирмата изпълнител обеща в максимално кратък срок да завърши обекта.

Прави впечатление, че инвестициите са насочени към центъра на големите градове и лустрото, докато перифериите им остават без финансиране, отбеляза депутатът Дора Янкова от БСП. Тя даде за пример избирателния си район Смолян. Пътищата в общините Мадан и Рудозем са оправени с помощта на Програмата за селските райони, докато тези край Смолян остават без финансиране. Янкова попита какво се прави, за да не се получи и трети програмен период с т.нар. бели петна около големите градове, които остават без европейско финансиране по нито една програма.

Николова отговори, че финансирането през настоящия програмен период е довело до задълбочаване на дисбалансите, вместо заличаване на различията между регионите. Причината е, че философията на този програмен период е била градовете като центрове на растеж, което е отчетено вече като грешка от ЕК. За това през следващия програмен период се дава приоритет на интегрираните проекти – между общините и между областите, посочи Николова.

mediapool.bg