Кламер БГ - Новини: Детските клиники на десетина болници ще бъдат прехвърлени в "Лозенец"

Детските клиники на десетина болници ще бъдат прехвърлени в "Лозенец"

България

|
Пет, 30 Ноем 2018г. 16:27ч.
Детските клиники на десетина болници ще бъдат прехвърлени в "Лозенец"

Действащите в момента детски клиники в около десетина столични болници ще бъдат извадени от тях и прехвърлени в болница "Лозенец", която правителството реши през миналата седмица да превърне в национална педиатрична болница. Това стана ясно от отговора на здравния министър Кирил Ананиев на депутатски въпрос по време на петъчния парламентарен контрол.

Ананиев съобщи, че ще създаде експертна група с участието на болнични директори и педиатри от болниците "Александровска", "Света Екатерина", Националната кардиологична болница, "Царица Йоанна"-ИСУЛ, "Пирогов", Майчин дом, Специализираната детска болница “Иван Митев“ и др. за изготвяне на подробен план за действие за преструктуриране на наличните структури в болница “Лозенец“.

Отделно ще бъде създадена правно-икономическа група за административната част на преструктуринането. Детските клиники на тези болници ще излязат от тях чрез промяна в статута и капитала на дружествата.

Новата детска болница ще предлага интензивно лечение на деца, включително с възможности за продължителна дихателна реанимация, неонатологична помощ, с възможности за обслужване на деца, родени с висока степен на недоносеност и изключително ниско тегло при раждане, комплексно (терапевтично и оперативно) обслужване на деца с вродени аномалии, хронични заболявания и увреждания и други тежки заболявания, услуги по продължително лечение, рехабилитация и палиативни грижи.

В хода на преструктурирането ще се направи и одит на финансовото състояние на болница “Лозенец“.

Амбициозна задача с амбициозен срок

От думите на Ананиев стана ясно, че здравното министерство има амбициозната задача за 6 месеца след решението на Народното събрание да преструктурира “Лозенец“ в педиатрична болница, без по думите му да се създава “социално напрежение“ около професионалната реализация на лекарите там и обучението на студенти и докторанти, тъй като “Лозенец“ е база на студентите по медицина на Софийския университет.

Депутатът от БСП Георги Михайлов, който зададе въпроса за създаването на педиатричната болница, изрази резерви, че в този кратък срок това може да се случи, както и че “Лозенец“ има капацитета и базата да поеме дейността на всички детски клиники.

"Става дума за пребазиране на хирургически и терапевтични отделения в повече от 10 специалности , т.е. едно сумиране на материална и леглова база, което не знам дали болница “Лозенец“ може да го понесе", заяви Михайлов, който има дългогодишен стаж в детската онкохематология.

Детската болница няма да е търговско дружество

Ананиев обясни, че бъдещата национална педиатрична болница ще има статут по чл. 5 от Закона за лечебните заведения, т.е. тя няма да бъде търговско дружество, каквито са повечето болници у нас, а ще се ползва със статута на ведомствена болница, каквито в момента са бившата правителствена, ВМА, МВР-болница, Транспортна болница. Педиатричната болница ще е второстепенен разпоредител с бюджет към министъра на здравеопазването. Т.е. освен финансиране от НЗОК, бъдещата педиатрична болница ще ползва и допълнително държавно финансиране.

Ананиев не даде разчети колко ще струва преструктурирането, но каза, че държавата има ангажимент да подпомага болницата.

“Имам пълна подкрепа от правителството. Управляващите се отказват от една своя привилегия в името на здравето на българските деца“, заяви Ананиев.

България е единствената европейска страна, в която няма национална педиатрична болница. Необходимост от такава болница действително има, тъй като специалистите, работещи с деца, са разпръснати в 17 лечебни заведения на територията на София и за да бъдат диагностицирани, изследвани и лекувани децата и техните родители са принудени да обикалят от едно място на друго.

Идея за създаването на такава болница има от повече от 30 години, като периодично се възражда и обсъжда, но към реализацията ѝ така и не се пристъпва. Педиатри обаче изразиха резерви към предлаганото решение, защото една модерна детска болница се нуждае от специално изградена за целта сграда, а “Лозенец“ няма капацитета да отговори на потребностите.

mediapool.bg