Кламер БГ - Новини: Кошлуков: Тоалетната в килията на Иванчева е направо хотелска – бил съм и в по-лоша

Кошлуков: Тоалетната в килията на Иванчева е направо хотелска – бил съм и в по-лоша

България

|
Пет, 30 Ноем 2018г. 17:25ч.
Кошлуков: Тоалетната в килията на Иванчева е направо хотелска – бил съм и в по-лоша

"Това било снимка от килията на Иванчева, според някои възмутителна. Сега, не казвам че съм експерт, ама аз лично съм бил в далеч по-лоши, тази е направо хотелска тоалетна". Това коментира във Фейсбук програмният директор на БНТ Емил Кошлуков, който води и предаване в най-гледаното време на обществената телевизия.

Кошлуков обяснява още: "Все пак Иванчева е в ареста за огромен подкуп, не е в Маями на почивка. От друга страна, ако не бяха я хванали, щеше да е в Маями, може затова пък да се сърдят нейните приятели. Провали им се коледната ваканция. Ми така де, 70 000 евра са кажи-речи сто хиляди долара, ех бре курортее!"

Снимките на килията на бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова бяха разпространени в четвъртък от омбудсмана Мая Манолова. Общественият защитник има изключителни правомощия да съблюдава за спазването на правата на арестантите и затворниците. Мая Манолова обяви, че условията в килията не отговарят дори на минималните изисквания за този род институции.

Извън това, презумпцията за невиновност е основен принцип в правото на демократичните държави. В тези държави постоянното задържане под стража има за цел не измъчването на задържаните чрез поставянето им в кошмарни битови условия, а събирането на доказателства и възпрепятстване на бягството от правосъдие, ако има условия за това. Срещу Иванчева и Петрова все още няма произнесена дори и неокончателна присъда, т.е. към настоящия момент те са невиновни.

В качеството си на програмен директор на БНТ Емил Кошлуков има сериозно влияние върху политиката на обществената медия, която се финансира с парите на данъкоплатците. Той отговоря за стратегическото планиране на БНТ 1 и за привличането на независими външни продуценти.

В началото на април Кошлуков бе глобен от СЕМ с 3000 лева за показан среден пръст в ефир. Повод за неприличния жест стана протест пред БНТ, на който се размахваха и рисунки със среден пръст. Недоволството пред обществената телевизия бе провокирано от начина, по който тя отразява темите за разширяването на зоната за строителство в Национален парк "Пирин" и тенденциозното, според протестиращите, отношение на водещия.

Кошлуков потърси сметка за поведението на протестиращите от поканения в студиото Борислав Сандов от "Зелените" и на два пъти размаха среден пръст, онагледявайки въпроса си: "А този знак ще го има ли пак на протестите". Впоследствие Кошлуков се извини за поведението си, като се оправда с афекта си от това, че протестиращите обиждали негови колеги.

Цачева: Много българи са с външни тоалетни

В петък правосъдният министър Цецка Цачева също защити условията в столичните арести и по специално общия вид на килията на Иванчева и Петрова.

"Има вътрешен санитарен възел. Действително, във вид, който като се види е стряскащ, но нека да държим сметка в колко български домове тези помещения са извън сградата и в двора. В колко български домове все още, за съжаление, няма течаща вода? Което не означава, че не полагаме максимални усилия за подобряване на условията. Това се прави и със средства на държавния бюджет, и със средства по линия на Норвежкия финансов механизъм", каза Цачева в парламента.

По думите й всички задържани лица се третират еднакво: "Няма ВИП арестанти".

"Дори се шегувахме, че следващата седмица очакваме от Франция още такива лица (вероятно става въпрос за Николай и Евгения Баневи, задържани във Франция - б.а.). Те (ще) са поставени при едни и същи условия, така че по линия задържането на Десислава Иванчева и Биляна Петрова не мисля, че има неравнопоставеност спрямо останалите лица, които са там", коментира Цачева.

Правосъдният министър заяви, че всички условия за помещенията, в които са настанени арестантите са спазени – 4 кв. метра пространство на човек, пряка слънчева светлина, санитарен възел, течаща вода и отопление. За теча в килията на Иванчева и Петрова Цачева каза, че това е проблем от помещение на горния етаж. То обаче било част от Софийския затвор и за да се ремонтира, килията трябвало да е празна.

"За да се извърши основен ремонт, трябва да има възможност да бъде освободена съответната килия, за да се ремонтира, но всичко е пренаселено – до това опират нещата. Средства имаме, но сградата е пренаселена", обясни Цачева и допълни, че "нейна грижа е да се погрижи не само за физическото, но и за психическото здраве на арестантите".

Медицинската експертизата по делото срещу Иванчева и Петрова показва, че двете са в много лошо психическо състояние.

mediapool.bg