Кламер БГ - Новини: Сидеров: Бойко ми каза, че Делян иска Кошлуков за директор на БНТ

Сидеров: Бойко ми каза, че Делян иска Кошлуков за директор на БНТ

България

|
Ср, 06 Дек 2023г. 16:16ч.
Сидеров: Бойко ми каза, че Делян иска Кошлуков за директор на БНТ

Волен Сидеров. Снимката е илюстративна

"В един момент Борисов ми казва, че Делян (Пеевски - б.а.) искал Кошлуков да стане генерален директор на БНТ. Аз му правя услуга, аз го наричам услуга, това не е закононарушение… Аз го назначавам (за генерален директор на телевизия “Алфа”) дали идва или не идва на работа, това си е моя работа вече. Това е вече мое отношение като собственик на телевизия "Алфа". Такова признание направи самият Волен Сидеров в предаването "Евродикоф" на Сашо Диков по телевизия "Евроком" относно кандидатстването на Кошлуков през 2017 г. за шеф на БНТ. Тогава Кошлуков покри критерия за тв стаж в конкурса с бележка от партийната телевизия на "Атака".

"Чистата истина"

От думите му стана ясно, че Кошлуков също лично е помолил Сидеров за назначаване в телевизия "Алфа", за да си осигури необходимия стаж, който потенциално да изпълни условията на конкурса за шеф на БНТ.

"Дойде, помоли се (говори за Кошлуков - б.а.) и ми каза, че Бойко искал така. А пък Бойко ми каза Делян иска така. Чистата истина, казвам", каза Сидеров.

На многобройни настоявания на водещия Сашо Диков, че бележката за стаж е била фалшива, Сидеров директно не призна това, но посочи, че издал документ за стаж на Кошлуков независимо че той не е ходил реално на работа.

"Да, аз съм го назначил за програмен директор, той не е идвал на работа, аз съм го гледал това с леко око, защото това не е закононарушение", каза Сидеров пред Диков.

Кандидатирайки се за генерален директор на БНТ през 2017 г., Кошлуков покри критериите за трудов стаж, посочвайки, че през последната година е бил програмен шеф в телевизия "Алфа". Дотогавашният му ръководен стаж в на ТВ7 и Нюз 7, финансирани от фалиралата КТБ, не бе достатъчен да покрие изискването. Представеният документ обаче породи съмнения дали Кошлуков въобще е бил програмен директор в партийната телевизия на Волен Сидеров, защото още тогава нейни служители твърдяха, че никога не са го виждали.

Конкурсът през 2017 г. бе спечелен от Константин Каменаров, който малко по-късно покани Кошлуков за програмен директор на БНТ 1.

"Викаше ми бате Волене"

Сидеров благодари на Диков, че му предоставя телевизионен ефир и се оплака, че е попаднал в своеобразен забранителен списък, независимо че осигурил стажа на Кошлуков.

"Аз благодаря, че чрез вас правя пробив в медийното пространство. В бТВ, Нова и БНТ имам забранителен списък, въпреки че Кошлуков през мен стана генерален директор", каза Сидеров в предаването на Диков.

А след това отново повтори - "Аз го назначих за програмен директор, няма нищо незаконно. Имаше досъдебно производство, те не намериха закононарушение. Обаче дали е идвал на работа, питай ме да ти кажа".

Волен Сидеров си спомни и от кога понава Емил Кошлуков.

"Кошлуков го познавам от 1989 година, сложиха го като някакъв водач на студентското движение и той ми викаше: "Бате Волене, бате Волене. Ей, така правеше с пръсти, защото е диджей по принцип", разказа той.

Мандатът на Кошлуков изтече през юли 2022 година

През април 2019 г. обаче Константин Каменаров напусна поста заради присъда за шофиране в нетрезво състояние и СЕМ без колебание назначи Кошлуков за временен шеф на БНТ. Престоят в обществената телевизия му осигури легитимен стаж на ръководна длъжност и той се кандидатира с летящ старт за генерален директор. Трудовият стаж в партийната телевизия на "Атака" изведнъж бе заличен от подробната биографична справка, публикувана на сайта на БНТ.

Още по темата

Кошлуков "заличи" телевизията на "Атака" от биографията си

8 юли 2019 10:15

Миналата година, по инициатива на председателя на парламентарната медийна комисия Тошко Йорданов (ИТН), медийният регулатор провери отново документацията по избора на Кошлуков за генерален директор на БНТ, но не откри несъответствия.

3-годишният мандат на Емил Кошлуков изтече през юли 2022 година, но той вече ползва бонус почти още половин мандат, т.е. година и половина над него, предимно с помощта на дългогодишния спортен журналист на телевизията Сашо Йовков.

Първо, мандатът на Кошлуков бе автоматично удължен, защото СЕМ се провали с избора на нов генерален директор през юли 2022 г. Контрата за избора дойде от доминиращите представители от президентската квота - председателят Соня Момчилова и Габриела Наплатанова – и от излъчената от ГЕРБ Галина Георгиева.

Още по темата

Сашо Йовков удължи престоя на Кошлуков начело на БНТ

1 септември 2022 16:20

Още в края на юли 2022 г. изненадващо стана ясно, че Кошлуков назначава в БНТ Сашо Йовков като външен консултант в спортния канал БНТ 3. Самият Йовков вече е и пенсионер. Назначението му в БНТ бе прелюбопитно, защото само преди седмици Кошлуков и Йовков заедно с още шестима кандидати бяха претенденти в споменатия конкурс за генерален директор на БНТ. Тогава за генерален директор на БНТ се състезаваха самият Емил Кошлуков, Венелин Петков, Сашо Диков, Сашо Йовков, бившият юрисконсулт на БНТ Ирина Величкова, телевизионерът и университетски преподавател Светлана Божилова, споменатата Василена Матакиева и Красимир Ангелов.

Впоследствие стана ясно, че друг претендент за поста на Кошлуков - Ирина Величкова е завела дело срещу самата конкурсна процедура, по която СЕМ се опита да избира нов генерален директор. Самото дело тръгна с фалстарт, защото в залата по болест не се яви именно Сашо Йовков. В крайна сметка съдът отсъди СЕМ отново да проведе конкурса, като забрани да се гласува “въздържал се”. Това решение се обжалва именно от Емил Кошлуков и Сашо Йовков. Делото по този казус обаче е насрочено едва през лятото на 2024 година.

Още по темата

Сашо Йовков удължи престоя на Кошлуков начело на БНТ

1 септември 2022 16:20

В началото на октомври тази година стана ясно, че всички шефове на БНТ вече са с изтекъл мандат, но продължават да ръководят обществената медия. Наред с този на генералния директор Емил Кошлуков, оказва се, че в края на септември тази година е изтекъл и 3-годишният мандат на настоящия управителен съвет на медията. В момента в управата на телевизията са дългогодишният спортен журналист Василена Матакиева, телевизионният сценарист и редактор Антон Андонов, и адвокатът Христо Томов. Парадоксът е, че Законът за радио и телевизия има противоречиви норми, които поставят СЕМ в своеобразен законов пъзел за изход от ситуацията.

mediapool.bg