Кламер БГ - Новини: Столичният площад "Света Неделя" става пешеходен

Столичният площад "Света Неделя" става пешеходен

България

|
Ср, 06 Дек 2023г. 17:16ч.
Столичният площад "Света Неделя" става пешеходен

снимка Mediapool

Централният столичен площад "Света Неделя" става пешеходен, а паркингът до едноименната църква се премахва, обяви в сряда общинският съветник Борис Бонев (ПП-ДБ, Спаси София).

"Години наред едно от най-знаковите и натоварени с пешеходци градски пространства беше превърнато в безразборен паркинг. Най-накрая отваряме площада за пешеходците, защото твърде дълго хиляди бяха принудени да лавират между коли и хлопащи плочки", каза Бонев.

В момента се възстановява настилката на площада, след което оградата на археологическите разкопки ще бъде премахната. Допълнително ще бъдат поставени пейки и кашпи с дървета. За транспортното обслужване на централния хотел "София Балкан палас" са оставени седем места за паркиране, които са извън площадното пространство и няма да пречат на пешеходците, уточнява Бонев.

През 2019 година Столичната община организира международен конкурс за цялостно обновяване на площада и катедралния храм "Света Неделя". Проектът на италианското студио на арх. Масимилиано Фуксас спечели и кметството се ангажира да го реализира. След това обаче ръководството на общината просто замрази работата по проекта и площадът остана в стария си безобразен вид.

"От античността до днес площадът "Света Неделя" е сърцето на града. Наша цел е да върнем блясъка му с цялостен ремонт, за който обаче са необходими няколко години. Вместо да чакаме ремонт за милиони, решихме да действаме и да променим площада, прилагайки бързи и лесни за осъществяване мерки. Надявам се до седмица да можем да се поздравим с приключил ремонт и разширен площад", коментира общинският съветник Стефан Спасов от ПП-ДБ.

Малко след кметските избори в София, които бяха спечелени от Васил Терзиев (ПП-ДБ и "Спаси София"), кметството затвори за коли почти целия площад около храма "Св. Александър Невски".

Още тогава новият кмет на София Васил Терзиев заяви, че изчистването на колите от друго ключово място в центъра на града - площад "Св. Неделя", е сред първите му задачи.

mediapool.bg