Кламер БГ - Новини: Синдикатите радостни, че "двамата генерали" са твърди за спасяването на енергетиката

Синдикатите радостни, че "двамата генерали" са твърди за спасяването на енергетиката

България

|
Пет, 30 Ноем 2018г. 19:03ч.
Синдикатите радостни, че "двамата генерали" са твърди за спасяването на енергетиката

Синдикатите изразиха в петък на среща с президента Румен Радев радостта си, че в държавата има загриженост за проблемите на българската енергетиката и по-специално държавните мини "Марица Изток" и ТЕЦ "Марица Изток 2",, които пораждат европейските екоизисквания за намаляване на парниковите емисии . към въглищните централи и повишените

"И се радваме, че сме единни и че по тази тема двамата генерали ще седнат и ще намерят решение за България. Защото всички знаем какви са правомощията на президента, но знаем и какво е доверието в него и за това, че макар и с ограничени правомощия, понякога човек може да свърши много повече работа, когато има доверието на хората. За разлика от някои институции, които имат правомощията, но не винаги имат доверие“, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров в началото на срещата на неговия профсъюз и КТ "Подкрепа" с Радев.

Той допълни, че е убеден, че ще има "обща, единна и твърда позиция на България, която ще бъде отстоявана и в Катовице (където в началото на декември ще има Конференция на ОНН за климатичните промени и българската делегация ще бъде водена от държавния глава – б.ред.), и след това. "Искаме да не се ожесточават емисиите към ЕС и да се намери формулата за въглеродния неутралитет на национално ниво“, заяви Димитров.

Румен Радев на свой ред каза, че не президентът формира стратегии и позиции, но това не означава, че няма мнение. Той веднага даде да се разбере какво мисли.

"От Министерски съвет ми изпратиха предложение за изказване на форума в Катовице, но сме разработили друго с много по-категорична национална позиция", посочи Румен Радев.

"Благодаря на Министерски съвет, че ми предложиха и изказване на английски език, което да прочета от трибуната на този висок форум, но аз имам малко по-различно мнение. Считам, че това изказване е добро, но освен подкрепа за решенията от Парижкото споразумение, не виждам категорична позиция. Затова сме разработили друг вариант на моето изказване с една много по-категорична национална позиция и съм го изпратил за съгласуване в Министерски съвет“, съобщи президентът.

Той каза, че ще даде на синдикатите и двата варианта и предпочетеният от тях ще бъде прочетен по време на форума в Катовице. Профсъюзите почти веднага върнаха мнение, че подкрепят президентската позиция,пред написаната от правителството, тъй като била по-тъврда и отразявала по-точно техните искания.

"Смятам, че въпросът е достатъчно сериозен и важен за страната от стратегическа гледна точка. Той изисква ясна визия, стратегия от дългосрочен хоризонт и честност от страна на управляващите по отношение на целия бранш. Иска ясен ангажимент и за развитие на въгледобива, и на нашите ТЕЦ-ове, и на начина за разпределяне на студения резерв. И за бъдещето по какъв начин може да стане преструктурирането на сектора“, обяви Радев.

Пламен Димитров вес пак каза, че очакванията на енергетици и миньори са отправени и към двамата държавни мъже.

Синдикалният лидер обясни, че умишлено са били организирани двата последователни протеста на енергетици в Раднево и в София в сряда и четвъртък, за да се покаже на местно и национално ниво, че имат държавната подкрепа в исканията си за защита на въглищните централи от по-строгите изисквания на ЕС за изхвърляните вредни газови, които влизат в сила от 2021 г.

Румен Радев също така съобщи по време на срещата, че е отговорил на президента на Австрия, че не се присъединява към неговата декларация да се прекрати добивът на твърди изкопаеми.

"Винаги съм отворен на диалог и смятам, че той е изключително важен, защото това е един стратегически отрасъл за България”, заяви държавният глава.

Темата с европейските изисквания за намаляване замърсяването на въздуха от големите горивни инсталации ескалира в последните три месеца, след като държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" затъна с 265 млн. лв. заради поскъпналите рязко въглеродни емисии, които трябва да се купуват, за да може дружеството да покрива нормите за замърсяване. Държавата обаче засега е измислила само спасителния вариант БЕХ да купи квотите за собствената си централа за 2018 г.

Според депутата от ДПС и дългогодишен член на парламентарната енергийна комисия Рамадан Аталай оздравяването на ТЕЦ "Марица Изток 2" минава през минимизиране на всички нейни разходи. "Включително да се вземе решение как и по какъв начин ще имаме нови мощности с нови, чисти енергии", посочи той пред Нова телевизия. Според негов противен случай може да се стигне до повишаване на цената на електроенергията.

Аталай смята, че протестите няма да доведат до решение на проблема с въглеродните емисии.

"Дългосрочно не може да се реши проблемът с квотите за въглеродни емисии с протести. За да се реши дългосрочно, трябваше досега правителството да е направило една програма по какъв начин ще се борим с емисиите в България. Проектите, които бяха направени във връзка тецовете да стигнат 96% чистота на въздуха, явно изискват още средства. Ако искаме да изчистим още повече въздуха, ако не ни дадат дерогацията, това означава още милиарди инвестиции в тези тецове”, каза той.

По-рано през деня екоминистърът Нено Димов отново посочи, че официалната позиция на България пред ЕК е в защита на по-евтиния ток, работните места и икономическото развитие.

За миньорските протести той коментира, че техните искания са съвсем реални. "И нещо повее, България категорично е защитила позицията, че не може да има по-високи цели. И това ще бъде нашата позиция и в Катовице. Дори успяхме да блокираме желанието на някои европейски държави и ЕС като цяло ще излезе с искането да не бъдат повишавани целите на този етап – т.е. преборили сме се да нямаме по-високи цели“, обясни Димов.

Според него преди да се правят каквито и да било промени в европейските екоцели трябва да се вида в следващите десет години как се сработят сегашните мерки.

"И едва тогава трябва да се говори дали тези цели са достижими. Така че тези искания са не просто нормални, те са свързани пряко със социално-икономическата ситуация в страната. Позицията на България официално ще бъде единна в защита не само на работните места, но и в защита на по-евтиния ток и в защита на икономическото развитие. Защото ако не се търси баланса между икономическото развитие и опазването на околната среда няма как да бъде постигнат балансът“, заяви Нено Димов.

mediapool.bg