Кламер БГ - Новини: Спецсъдът и спецпрокуратурата отиват в историята

Спецсъдът и спецпрокуратурата отиват в историята

България

|
Ср, 27 Юли 2022г. 09:46ч.
Спецсъдът и спецпрокуратурата отиват в историята

снимка БГНЕС

От сряда (27 юли) първият опит за установяване на специализираното наказателно правосъдие в България остава в историята след влизането в сила на приетите през април промени в Закона за съдебната власт. Това остава единственото значимо постижение на разпадналата се управляваща коалиция, която дойде на власт през декември миналата година със заявки за радикална съдебна реформа.

Кулминацията в съществуването на спецпрокуратурата бе аферата "Осемте джуджета" и делото за държавен преврат, което бе образувано по време на гражданските протести за оставката на Бойко Борисов и Иван Гешев. Най-голямото дело, което спецсъдът гледаше бе за фалита на КТБ.

Водещият прокурор по "КТБ" Иван Гешев бе издигнат до позицията на главен прокурор, но и досега не е дал убедително обяснение защо Делян Пеевски дори не е бил разпитан като свидетел по този мегапроцес. Ироният е, че спецсъдът спира да съществува точно на рождения ден на депутат от ДПС.

Народното събрание успя окончателно да закрие специализираните съдилища и прокуратурипри третия си опит. Главният прокурор Иван Гешев направи всичко по силите си, за да спре този процес, като дори обжалва решението на парламент пред Конституционния съд.

В крайна сметка обаче КС единодушно отхвърли аргументите на Гешев и сложи точка на спецправосъдието в този му вид.

Мнозинство затази промянаимаше още в 45-я и 46-я парламент, но липсваше достатъчно време и желание за окончателното приключване на правосъдния експеримент, започнал през 2010 година.

Политическият локомотив за създаването на специализираните институциипреди 12 години бе тогавашния вицепремиер, вътрешен министър и дясна ръка на Бойко Борисов – Цветан Цветанов.

По времето на Цветанов МВР кръщаваше акциите с имена на съдии, които си позволяваха да не се съгласят с действията на силовото министерство. Вътрешният министър обясняваше, че спецсъдът ще "затвори страницата на прехода" в България. Той си представяше спецсъда като правосъдна институция, пълна с магистрати отличници, които ще дадат отпор на мафията.

Това не само не се случи, ами специализираното правосъдие си спечели славата на "бухалка". При първоначалния подбор специализираните магистратури се напълниха с хора, които показаха по-скоро средни резултати на конкурсите, а отличниците в съдебната система демонстрираха пълно пренебрежение към инициативата на ГЕРБ.

За 12 години спецпрокурорите

не постигнаха никакви значими резултати срещу организираната престъпност и корупцията. Най-високопоставеният осъден на втора инстанция остава бившата кметицата на столичния район “Младост“ Десислава Иванчева. Главният прокурор Иван Гешев оправдава това с остарелите процесуални закон и твърде формалния процес.

mediapool.bg