Кламер БГ - Новини: Отново избори: БСП връща неизпълнен третия мандат в четвъртък

Отново избори: БСП връща неизпълнен третия мандат в четвъртък

България

|
Ср, 27 Юли 2022г. 13:46ч.
Отново избори: БСП връща неизпълнен третия мандат в четвъртък

снимка БГНЕС

БСП обяви, че ще върне още в четвъртък неизпълнен третия проучвателен мандат, което означава, че парламентът ще бъде разпуснат, а поредните предсрочни избори ще са през октомври.

До това развитие се стигна, след като в сряда последният опит на лидера на БСП Корнелия Нинова за намиране на парламентарно мнозинство за правителство с третия мандат се провали. Опозицията в Народното събрание отхвърли от неговата седмична програма предложението на БСП за приемане на законодателна програма на парламента до края на годината. Гласуването бе тест дали левицата може да намери мнозинство за успешно реализиране на управленския мандат.

Проекторешението за приемането на законодателна програма на Народното събрание бе извадено от дневния ред със

119

гласа "за", 106 - "против" и един "въздържал се". За отпадането гласуваха ГЕРБ, ДПС, Възраждане и ИТН.

Сега въпросът колко още ще продължи животът на 47-ото Народно събрание е в ръцете на президента Румен Радев. По неофициална информация се очаква държавният глава ще разпусне парламента в сряда или четвъртък, за да може изборите да са на 2 октомври.

""Възраждане" е патерица на ГЕРБ, а ИТН - на ДПС"

"Това, което се случи днес, показа на българското общество кой от коя страна стои на тази разделителна линия – на хората и партиите, които искат да се борят с корупцията, и на тези, които искат да защитават корупцията. Опасността, която предстои пред държавата от днес нататък, е отговорност на тези, които не подкрепиха България да има работещо правителство. ГЕРБ, ИТН, ДПС и "Възраждане" саботираха и извадиха от програмата на Народното събрание законодателната програма, предложена на БСП", каза председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски.

По думите му "Възраждане" е патерица на ГЕРБ, а ИТН - на ДПС. "В това Народно събрание няма антикорупционно мнозинство, а има представители на тези, които искат да се възползват от корупцията", каза той.

Свиленски подчерта, че оттук нататък е решение на президента Румен Радев дали животът на 47-ото Народно събрание да бъде удължаван или не.

Христо Иванов: Отиваме на избори заради партиен егоизъм

"Процедурата по третия мандат приключи. Отиваме на избори и това е резултат от партиен егоизъм, страшно дребнаво отношение към политиката в България на фона на предизвикателствата, пред които е изправена страната ни, неадекватност и тежка безотговорност", каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

По думите му ДБ се опитала да застане на страната на отговорността и здравия разум "и с този капитал ще се яви на предстоящите предсрочни избори".

"Да си дадем сметка - отиваме на четвърти избори в рамките на 15 месеца на фона на война. Не виждам достатъчно уплашени хора в българския политически живот, виждам такива, които смятат, че могат да се занимават със собствените си емоции, комплекси, с дребнотемия", посочи той.

ПП: Вече всичко е в ръцете на президента

"Изцяло в правомощията на президента е да разпусне Народното събрание и да определи дата за парламентарни избори", каза зам.-председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Петър Куленски.

"Нашата идея беше да внесем програмата в Народното събрание, за да видим дали тя ще получи подкрепа или не, и да преценим дали ще може да бъде реализиран третият мандат”, добави той.

Куленски подчерта, че че не е изненадан от гласуването в пленарна зала: "Мен не ме изненада това, което се случи в пленарна зала. Виждаме, че ИТН от месеци комбинирано гласува с ГЕРБ, ДПС и Възраждане".

Според Борисов "всичко е счупено"

"Жалко е, че за шест месеца сринаха държавата, счупиха всичко и желаещи да управляват няма", каза лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов по повод решението на БСП да върне мандата неизпълнен.

По думите му целта на ГЕРБ при следващи избори е да бъде първа политическа сила. Той беше категоричен, че няма да работят с БСП и ДПС, но биха опитали разговори с всички, които спазват мотото на Народното събрание "Съединението прави силата". По думите му партията ще работи с този, когото избирателите класират на предстоящите избори и "който обича държавата, трябва да направи така, че да осигурим стабилност"

ИТН: БСП да си сърбат попарата

"Да си сърбат попарата. Аз какво да направя за тяхната тъпотия, че ще се върне Иван Иванов в КЕВР. Лицемери, питайте ги защо сме на избори. Този парламент така или иначе си заминава, Христо Иванов унищожи преговорите", каза председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов, макар че именно неговата формация се изтегли от преговорите и така насочи страната към нови предсрочни избори.

Във вторник след заседанието на Националния съвет на БСП, лидерът на партията Корнелия Нинова съобщи, че ще внесат за гласуване в парламента законодателната програма на НС до края на годината. Ако има подкрепа, БСП ще предложи Асен Василев за кандидат за премиер.

Преди ден Нинова посочи, че паралелно с това ще внесе и проект за решение за удължаване срока на работа на Народното събрание с оглед на важните и спешни решения. Посочена бе нуждата от избор на нов председател на КЕВР. Още тогава не беше ясно какъв би бил смисълът от такова решение при положение, че парламентът не може да задължи президента Румен Радев да забави разпускането му при върнат трети мандат. Изглежда сега социалистите са се отказали от тази своя идея.

Отхвърлянето на законодателната програма от дневния ред донякъде проработи в полза на ИТН. Ако предложението беше допуснато, партията на Слави Трифонов щеше да е поставена в ситуацията да гласува и срещу своите предложения, защото програмата е съгласувана с ИТН.

mediapool.bg