Кламер БГ - Новини: ДБ предлага на ПП общо явяване на изборите

ДБ предлага на ПП общо явяване на изборите

България

|
Ср, 27 Юли 2022г. 13:21ч.
ДБ предлага на ПП общо явяване на изборите

ДБ предлага на ПП общо явяване на изборите

"Демократична България“ ще предложи на "Продължаваме промяната“ двете формации да се явят заедно на предстоящите предсрочни парламентарни избори.

Това се разбра от думите на съпредседателя на ДБ Христо Иванов пред журналисти, след като БСП реши да върне неизпълнен последния проучвателен мандат заради липса на парламентарно мнозинство за кабинет в рамките на 47-ото Народно събрание.

“Това е логично при много голямото електорално припокриване, което има при нас. Ако все пак мислим за хората, които трябва да представляваме, сме длъжни да им осигурим възможност да не се делят. Да, ще направим такова предложение”, каза Иванов по повод предложението за общо явяване на ПП и ДБ.

Засега обаче изглежда, че от ПП отхвърлят възможността за такава предизборна коалиция. В края на миналата седмица премиерът в оставка Кирил Петков заяви пред Нова тв, че с ДБ партньорството най-вероятно ще се случи след изборите.

"Вярвам, че с ДБ и БСП ще стигнем до заветните 121 депутати, сега не ни достигнаха само четирима", каза тогава той.

На този фон "Продължаваме промяната“ все още не е регистрирана като партия. Формацията внесе документите си в Софийския градски съд (СГС) на 13 юли. Открито заседание с призоваване на молителя и при участие на прокурор да разгледа молбата вече е насрочено за 5 август. След това трябва да се произнесе в 14-дневен срок от заседанието. След това има и възможност за обжалване и така регистрацията може да бъде забавена още. През 2017 година именно заради обжалване на регистрацията на "Да, България“, формацията бе принудена в последния момент да се яви на изборите в коалиция.

Така не е ясно обаче дали партията ще успее да получи регистрацията си навреме, ако изборите са на 2 октомври. Причината е, че партиите и коалициите трябва да се регистрират в ЦИК 45 дни преди изборния ден, което би било 18 август.

mediapool.bg