Кламер БГ - Новини: Прокуратурата обяви края на проверката "Магнитски" срещу Пеевски на рождения му ден

Прокуратурата обяви края на проверката "Магнитски" срещу Пеевски на рождения му ден

България

|
Ср, 27 Юли 2022г. 15:17ч.
Прокуратурата обяви края на проверката "Магнитски" срещу Пеевски на рождения му ден

Прокуратурата обяви края на проверката

Заради липса на данни за извършено престъпление специализираната прокуратурата е прекратила проверките срещу две от лицата в списъка "Магнитски" - депутата от ДПС Делян Пеевски и бившия заместник-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков. Това съобщи в сряда пред БНР прокурор Валентина Маджарова, която беше шеф на закритата Специализираната прокуратура.

"Това е направено, тъй като включително и проверяващият орган в лицето на Националната агенция за приходите (НАП), не констатира неправомерна дейност. В този случай прокурорът е в обвързана компетентност, не разполага с тези специални знания, и в крайна сметка наблюдаващият прокурор се произнася по фактите и обстоятелствата такива каквито са по извършената проверка", обясни Маджарова.

На 27 юли (сряда) Делян Пеевски е рожденик.

Само преди пет дни главният прокурор Иван Гешев обясни, че не знае дали прокуратурата е образувала дело срещу депутата от ДПС Делян Пеевски, който миналата година бе санкциониран по глобалния закон "Магнитски" за "значима корупция" .

"Нямам задължение да следя всички дела", поясни Гешев пред депутатите от правната комисия, където бе изслушан в четвъртък, 21 юли.

След обявяването на американските санкции срещу Васил Божков, Делян Пеевски и близкия до него Илко Желязков, прокуратурата каза, че ще направи проверка и ще поиска информация от САЩ. От изявлението на Гешев в парламента стана ясно, че такава не била изпратена.

"В цялата славна групичка по "Магнитски" чуваме само за едното лице, за човека в Дубай. За другите нищо не чуваме", каза депутатът от ДБ Атанас Славов на Гешев. По едни производства прокуратурата публикува информация, а по други не се казва нищо, това ерозира доверието, допълни той.

В сряда (27 юли) прокурор Валентина Маджарова призна, че срещу намиращия се в Дубай бизнесмен Васил Божков, разследванията продължават. Тя уточни, че след преустановяване на дейността на специализираното правосъдие делата ще бъдат поети от Софийската градска прокуратура.

Гешев казва, че законът "Магнитски" е политически и административен инструмент на властите в САЩ и не е задължително да води до наказателно-правен ефект в България.

"Аз нямам личен интерес към депутата Пеевски, за да проверявам специално някои депутати. Има десети преписки с обществен интерес. Едни интересуват едни, други - други. Главният прокурор, за разлика от политиците, не може да си позволи личен интерес. Преписките са изпратени в специализираната прокуратура. В реално време няма как да ви отговоря. Запитайте ме писмено, ще ви изпратя информация", каза Гешев на депутатите.

mediapool.bg