Кламер БГ - Новини: Слави предложи свой кабинет с премиер Николай Василев

Слави предложи свой кабинет с премиер Николай Василев

България

|
Пон, 12 Юли 2021г. 15:14ч.
Слави предложи свой кабинет с премиер Николай Василев

Слави предложи свой кабинет с премиер Николай Василев

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви, че неговата партия ще предложи самостоятелно правителство с премиер известния "царски министър" Николай Василев. Шоуменът каза, че т.нар. партии на протеста не са събрали достатъчна подкрепа, за да излъчат общо правителство и затова "Има такъв народ" ще предложи собствен кабинет.

С този довод Трифонов предложи правителство на малцинството и постави всички останали политически сили в парламента пред свършен факт. Така той прехвърли на другите цялата отговорност да го подкрепят, за да се избегнат още едни предсрочни парламентарни избори.

Лидерът на ИТН каза, че се е опитал да демонстрира приемственост и е поканил трима успешни министри от служебното правителство – Кирил Петков (министър на икономиката), Асен Василев (финансите) и Николай Денков (образованието). Те обаче са отказали.

"За щастие обаче има и други подготвени, образовани, мотивирани и много качествени експерти", каза Трифонов и започна с представянето на своето правителство.

"Подкрепата, която получи "Има такъв народ", е изумителна. Сега очакването към нас е начело на държавата да бъдат излъчени почтени и достойни хора, които да имат морал, да говорят езици и да са завършили престижни университети. И в крайна сметка тия хора да свършат работата", каза Трифонов.

Той обясни, че през последните години думата "коалиция" се е превърнала в мръсна дума.

"Нагледахме се на подкрепа срещу постове, на подкрепа срещу някакви задкулисни договорки в нечий зайчарник или сарай, на подкрепа със златни пръсти, на исторически компромиси", допълни той.

"Аз мисля, че няма правителство на малцинството, няма правителство на мнозинството, защото всички правителства са на България. Правителство от експерти, които ще имат поставени приоритети пред себе си с възможно най-кратък срок за изпълнение", каза лидерът на ИТН.

Ето и предложеното правителство:

Най-дискусионната фигура в това правителство е премиерът. Николай Василев беше вицепремиер, министър на икономиката и министър на информационните технологии в правителството "Саксбубургготски", което бе подкрепяно от НДСВ и ДПС. След това той бе министър на администрацията в кабинета "Станишев". Неговото име се свързва много често с приватизацията на БТК.

Друга известна фигура от правителството на тройната коалиция (БСП, НДСВ и ДПС) е финансистът Любомир Дацов, който беше заместник-министър на финансите до 2009 година.

Любопитното е, че Трифонов не посочи човек за министър на околната среда и водите, но за сметка на това беше предложен министър без портфейл по ромските въпроси - Антония Валентинова. Лидерът на ИТН обясни, че тя е "циганка".

Ето и останалите предложения за министри

Ради Найденов - вицепремиер и външен министър

Николай Радулов - вицепремиер и вътрешен министър

Мария Бойчинова – министър на финансите.

Любомир Дацов – министър на икономиката

Наталия Митева – министър на образованието

Красимир Ненов – министър на енергетиката

Велислава Петрова – министър на здравеопазването

Михаела Лашова - МРРБ

Христо Алексиев – информационните техлогии и съобщенията

Ивайло Кожухаров – министър на туризма

Пламен Абровски – министър на земеделието

Теодора Генчовска – министър на отбраната

Лилия Иванова – министър на труда и социалната политика

Станислава Армутлиева - министър на културата

Петър Илиев - министър на правосъдието

Радостин Василев - спортен министър

Антония Валентинова - министър без портфейл по ромските въпроси.

Космически приоритети

След представянето на експертното си правителство Слави Трифонов набързо изброи приоритетите, които ще бъдат зададени за изпълнение на министрите с много чужди езици. Прави впечатление връщането към идеята за построяването на автомагистралите на концесия, която датира от времето на НДСВ.

Трифонов напомни за профила на своето шоу и обеща, че ще работи за изпращане на двама български и един северномакедонски астронавт в Космоса. За сметка на това провеждането на съдебната реформа прозвуча като нещо, поставено на заден фон.

Останалите приоритети бяха изброени доста набързо: построяване на всички необходимите детски градини, нова детска болница, купуване на медицински хеликоптери, дострояване на магистралите чрез концесиониране, включително магистрала "Черно море", продажба на 49% от Българската банка за развитие, електронно гласуване, въвеждане на мажоритарен вот, партийна субсидия от 1 лев, закриване на специализирания съд и специализираната прокуратура, членство в еврозоната и Шенген, членство на България в Европейската космическа агенция,

Най-изненадващото предложение бе ангажиментът на Слави Трифонов двама българи - мъж и жена - да бъдат изпратени в Космоса от американската космическа агенция НАСА. Трифонов казва, че поема ангажимент за изпращане в космоса и на северномакедонски астронавт.

"Време е да гледаме към звездите", каза лидерът на "Има такъв народ".

Преди изборите Трифонов обясни, че ще работи за смяната на главния прокурор Иван Гешев и пряк избор на главния прокурор. Сега не каза нищо за това.

mediapool.bg