Кламер БГ - Новини: Кои са хората, предложени от Трифонов да управляват държавата

Кои са хората, предложени от Трифонов да управляват държавата

България

|
Пон, 12 Юли 2021г. 15:50ч.
Кои са хората, предложени от Трифонов да управляват държавата

Снимка: БГНЕС

Сравнително неизвестни в политиката са повечето хора, които лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов предлага да заемат министерските постове. Извън номинирания за премиер Николай Василев, само още няколко души са имали досег с държавното управление. Евентуалният бъдещ министър-председател обаче има добре известна биография.

Василев бе вицепремиер и министър на икономиката в кабинета "Сакскобургготски". Беше и министър на транспорта, а по времето на Тройната коалиция ръководеше и отдавна закритото министерство на държавната администрация, в чийто ресор тогава влизаха и митниците.

За силов вицепремиер и министър на вътрешните работи е предложен Николай Радулов. Той е дългогодишен служител, през 1997 г. бе секретар на МВР. Отявлен критик на действията на силовото ведомство и службите за сигурност през последните години.

Николай Радулов

Другият вицепремиер Ради Найденов, който би поел и външното министерство, е дипломат от кариерата. Беше заместник-министър на отбраната в правителството на НДСВ и ДПС в периода 2001 - 2002 г., а след това бе началник на кабинета на премиера Симеон Сакскобурггжотски до 2005 г. В служебното правителство на Огнян Герджиков през 2017 г. Ради Найденов беше министър на външните работи. Той е бивш посланик в Австрия и Германия.

Друго известно име сред предложенията е Любомир Дацов. Той бе зам.-министър на финансите в две последователни правителства - на НДСВ и на Тройната коалиция. Сега е номиниран за министър на икономиката. Финансистът е "откритие" на бившия финансов министър Милен Велчев, който го издига до свой заместник. Към днешна дата той е член на консултативния Фискален съвет и често коментира финансови и икономически теми в медиите. Любомир Дацов е роден на 2 май 1965 г. Има висше икономическо образование от УНСС, както и допълнителни квалификации в областта на икономическата и макроикономическата политика и бюджетирането.

Любомир Дацов

Предложението за министър на транспорта е Христо Алексиев. Той заемаше същия пост, но като служебен министър през 2017 г. в кабинета на Огнян Герджиков.

За министър на финансите Трифонов предлага Мария Бойчинова. Тя е завършила колежа "Васар" в Ню Йорк, учила е и в Лондонския колеж по икономика и политически науки. Работила е за "Мерил Линч" и "Джей Пи Морган". От профила на Бойчинова в професионалната мрежа ЛинкдИн (LinkedIn) става ясно, че тя е работила в "Експат" - компанията, създадена от предложения от ИТН за премиер Николай Василев, съобщи БНР. От май миналата година Бойчинова работи в "Комерцбанк" в столицата на Чехия Прага.

Предложението за министър на енергетиката е Красимир Ненов. В момента той е изпълнителен директор на ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-Изток"-3. Той е икономист и финансист, завършил е в САЩ. Досега е работил в частния сектор и не е бил на държавна служба.

Наталия Митева е номинацията за министър на образованието. Тя е завършила Колумбийския университет в САЩ. Има и магистратура по публични политики от Мерилендския университет.

Предложението за министър на регионалното развитие е Михаела Лашова. Тя е изпълнителен директор на консултантската компания за бизнес имоти "Фортън" – представител на международната "Кушман и Уейкфийлд" за България и Северна Македония.

Ивайло Кожухаров е номиниран за министър на туризма. Той е икономист, бивш мениджър на хотелска верига в курорта "Албена", бивш мениджър и на хотел в София.

За министър на земеделието Трифонов предлага Пламен Абровски. Той е юрист по образование, специалист по земеделско право.

Необичайно е предложението за министър на отбраната. За първи път за поста е номинирана жена. Това е Теодора Генчовска. Тя е завършила Военната академия "Г.С. Раковски". Работила е в министерството на отбраната.

За министър на здравеопазването е предложена

Велислава Петрова – учен и доктор по вирусология и имунология от университета в Кеймбридж. Тя е старши мениджър в екипа по здравна политика в Глобалния алианс за ваксини и имунизации (GAVI) в Женева. През 2019 нейно откритие, че вирусът на морбили води до имунна “амнезия” бе включено в научна класация за 100-те най-влиятелни научни трудове за годината и стана водеща новина в световната преса.

За министър на труда е предложена Лилия Иванова. Тя е бивш зам.-министър на икономиката от последния кабинет на ГЕРБ. Напусна поста си при оставката на министъра Емил Караниколов. Иванова отговаряше за язовирите и националната компания за горивата, която бе създадена само формално и трябваше да строи държавни бензиностанции. Караниколов се раздели с поста си заради подозрения за връзки с бившия депутат от ДПС Делян Пеевски.

Преди това, в последните 20 години, Иванова е сменила доста постове в държавната администрация. От управлението на Иван Костов досега Лилия Иванова е заемала последователно длъжностите началник на кабинета на министъра на културата, съветник в Министерския съвет, директор на дирекция в Министерство на държавната администрация, била е главен секретар в Министерството на земеделието, в Министерството на здравеопазването, в Министерството на младежта и спорта, припомня БНР.

Петър Илиев е предложението за министър на правосъдието. Той е юрист, специалист по конституционно право, преподавател в Софийския университет.

Бившият председател на правната комисия в просъществувалия един месец 45-ти парламент Радостин Василев е предложението за министър на спорта. Той е специалист по спортно право, занимава се процесуално представителство пред ФИФА и УЕФА.

Министър без портфейл по ромските въпроси Трифонов предлага да стане 27-годишната лекарка д-р Антония Валентинова, която е от ромски произход.

Музикалният продуцент Станислава (Саня) Армутлиева е номинирана за министър на културата. Тя е завършила НАТФИЗ, има дългогодишен опит в мениджмънта на творчески продукти. Председател на УС на Българската асоциация на музикалните продуценти, както и на "Профон", член на УС на "Мюзикаутор".

mediapool.bg