Кламер БГ - Новини: Скопие протестира срещу БГ-предизборен клип с териториални претенции (oбновена)

Скопие протестира срещу БГ-предизборен клип с териториални претенции (oбновена)

България

|
Пет, 09 Юли 2021г. 19:42ч.
Скопие протестира срещу БГ-предизборен клип с териториални претенции (oбновена)

Скопие протестира срещу БГ-предизборен клип с териториални претенции (oбновена)

Македонското външно министерство изпрати до София протестна нота срещу неподходящи предизборни видеоклипове в Република България.

"В усилията за укрепване на диалога, доверието и всичко възможно за насърчаване на добросъседските отношения, публикуването на предизборни видеоклипове, изразяващи териториални претенции и едностранчиви чувства на принадлежност и присвояване към друга съседна държава, не е в духа на изграждане на приятелство и зачитане на европейските ценности, на които заедно сме толкова отдадени", се посочва в позицията на Скопие.

"Очакваме официалните лица на Република България да се дистанцират и да осъдят подобни изяви", пише в реакцията си Министерството на външните работи", добавят от македонското външно министерство.

Конкретният предизборен клип е на т.нар. патриоти.

По-рано този месец пък София реагира срещу поредната обидна проява на ВМРО-ДПМНЕ. Неин представител говори за българите като за "татарски фашисти".

По-късно лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов не пропусна да отговори на Скопие.

"Само да Ви кажа нещо важно. Да, ние пазим българщината, защото в Охрид и навсякъде из Македония има наши братя и сестри. Честни и достойно хора, които въпреки репресиите се наричат гордо "българи", посочи Каракачанов.

"Виждам, че напоследък все повече се интересувате от едностранната коректност спрямо РС Македония, докато пренебрегвате все повече фактите и историческата истина за общата ни история. Затова нека Ви го кажа така. Да, ние от ВМРО пазим българската памет и пазим българщината навсякъде по света...Най-вероятно фактът, че на територията на РС Македония ще има 6 изборни секции - в Скопие, Битоля, Охрид, Щип, Кавадарци и Струмица за изборите в България, е включил червената Ви лампичка за тревога".

На този фон македонският премиер Зоран Заев коментира в петък, че за Северна Македония няма друга алтернатива освен бъдеще в ЕС.

"Ние сме като остров, заобиколен от страни от ЕС и на Съюза е нужно обединение", посочи той.

Той припомни, цитиран от БГНЕС, че Северна Македония е страна кандидат за членство от 16 години и половина и подчерта, че няма място за разочарование, но няма и алтернатива за региона.

"От Европейския съюз имаме 12 пъти потвърждение, че отговаряме на 100% на критериите, необходими за интеграция в ЕС", каза Заев и добави, че за определени реформи, като съдебната система, РСМ е по-добре от някои страни в Съюза.

България обаче блокира преговорната рамка на Северна Македония, тъй като македонците отказват да се съобразят с българските изисквания за край на историческите спекулации и езика на омразата.

mediapool.bg