Кламер БГ - Новини: Как ще се гласува на "поправителните" избори

Как ще се гласува на "поправителните" избори

България

|
Съб, 10 Юли 2021г. 11:45ч.
Как ще се гласува на "поправителните" избори

Как ще се гласува на

В неделя за втори път в рамките на три месеца ще се проведат парламентарни избори, които се явяват и вид "поправителни", а големият въпрос е дали този път ще бъде съставено правителство.

В сравнение с април, сега за гласовете на избирателите се борят по-малко партии и коалиции. Тогава бяха 30, а сега са 23. Самият изборен ден започва в 07:00 и приключва в 20:00 часа, но ако към този час пред секцията има негласували хора, той може да бъде удължен до 21:00 часа.

Всеки избирател може да провери коя секция ще гласува през сайта на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) , чрез SMS или обаждане по телефона.

Този път застъпниците имат право и да заснемат и излъчват видео след края на изборния ден, от обработването на резултатите от вота и попълването на протоколите. Заради коронавируса в секциите отново ще има противоепидемични мерки.

Какво е различното?

На тези избори за пръв път част от избирателите ще могат да гласуват само и единствено с машина. От 2014 година досега, ако в секцията им има устройство, те имаха право да избират дали да подадат вота си с него или на хартия.

След последните промени в Изборния кодекс обаче в част от секциите ще се гласува само машинно, а в останалите – само с хартия. В секциите с над 300 избиратели в страната и извън нея, ще има само устройства. Там с хартия ще може да се гласува само при форсмажорни обстоятелства. Само Централната избирателна комисия (ЦИК) обаче ще взима решение дали да се преустановява машинното гласуване и да се преминава към такова с бюлетини.

Заради засилването на машинния вот ЦИК пусна и онлайн симулатор на този тип вот. Целта му е възможно най-много хора да видят как се гласува с устройства и така да се избегнат притесненията им в самия изборен ден.

Независимо дали ще гласуват с хартия или с машина, решилите да гласуват трябва да представят личната си карта на член на секционната избирателна комисия, който проверява дали избирателят фигурира в избирателния списък, след което сравнява имената.

Как се гласува с машина?

Избирателят трябва да получи от член на секционната избирателна комисия карта, която се поставя в слота на машината. На екрана се появява електронна бюлетина, която повтаря до голяма степен хартиената. Номерата на партиите са на две страници - на първата са партиите и коалициите с номера от 1 до 13, а на втората – от 14 до 24 и квадратчето "не подкрепям никого".

Ако формацията, за която избирателят иска да гласува, е на втората страница, той трябва да натиснете надписа "Следващ". Чрез докосване трябва да се маркира квадратчето на избраната партия или "Не подкрепям никого". По същия начин се маркира и кръгчето за преференция, ако гласоподавателят иска да подкрепи конкретен кандидат.

Когато избирателят е готов с вота си, той трябва да натисне "Преглед". Тогава на екрана на машината се визуализира името на формацията и на кандидата, ако е гласувано с преференция. Ако е допусната грешка, избирателят може да натисне "Назад" и да се поправи, ако без да иска е натиснал грешна партия или преференция.

След като избирателят натисне "Гласуване", от машината излиза хартиена разписка, която избирателят трябва да вземе, да я сгъне с надписа навътре и да я постави в отделна урна, предвидена за машинното гласуване. Гласоподавателят връща картата на секционната комисия.

След приключване на изборния ден машинният протокол трябва да се разпечата от СИК в три екземпляра, тъй като другата част от него, към който се прикрепя машинният протокол е трипластов – един за СИК, един за РИК и един за ЦИК. Нулевият протокол от началото на изборния ден и този машинен протокол се подписват от всички членове на СИК. А след това ще се разпечатат толкова екземпляра от машинния протокол, колкото представители на партии, застъпници, наблюдатели искат копие от него .

Как се гласува с хартиена бюлетина?

След проверка в списъка, представителят на комисия откъсва бюлетина от кочана, показва я на избирателя, сгъва я, поставя един печат на гърба на бюлетината и я подава на избирателя, който влиза в тъмната стаичка и гласува.

Избирателят трябва да отбележи със син химикал със знак "Х" или "V" номерът на партията или коалицията, за която иска да гласува. Ако иска да гласува с преференция, той трябва да отбележи със същия знак кръгчето с номера на конкретния кандидат. Първият кандидат в листата е с номер 101, втория – със 102 и т.н.

След като гласува, избирателят излиза от кабината със сгъната бюлетина и я подава на член на комисията, който задължително поставя втори печат на гърба на бюлетината и сверява дали номерът върху бюлетината съответства на номера в кочана. След това, без да я разгъва, откъсва отрязъка с номера на бюлетината и го пуска в непрозрачната кутия.

По подобен начин протича и гласуването на хората с трайни увреждания, които са подали заявление за гласуване с подвижна урна. Самите секционни комисии обаче не са едни и същи – едни отговарят за хората с уреждания, а други за карантинирани.

Повече секции зад граница

Това, че в секции в чужбина ще има машини, не е единствената промяна за вота зад граница в сравнение с този през април. Сега извън страната са разкрити рекорден брой секции – около 800. Досегашното ограничение за до 35 секции в страните извън ЕС отпадна с последните поправки в изборния закон.

mediapool.bg