Кламер БГ - Новини: Специален център в МВР и дежурни в прокуратурата бдят за изборни нарушения

Специален център в МВР и дежурни в прокуратурата бдят за изборни нарушения

България

|
Съб, 10 Юли 2021г. 19:39ч.
Специален център в МВР и дежурни в прокуратурата бдят за изборни нарушения

Специален център в МВР и дежурни в прокуратурата бдят за изборни нарушения

В МВР работи специален център, който проверява дали се работи по всички сигнали за изборни нарушения, постъпващи от цялата страна, а във Върховна касационна прокуратура функционира дежурното звено, което обобщава постъпващата от прокуратурите в цялата страна информация, свързана с извършени престъпления и нарушения на изборния процес, съобщиха от двете институции.

Центърът към МВР и звеното в прокуратурата работят в деня за размисъл и в самия изборен ден.

Седмицата преди вота бе белязана от ударни полицейски акции срещу купуването на гласове в цялата страна, както и прокурорски проверки и разследвания.

Засилената активност на МВР по линия на купуването на гласове от последните дни е увеличила броя на разследванията с 400%, обявиха в четвъртък от силовото ведомство.

МВР съобщи, че всеки един сигнал за изборно нарушение, постъпил на 10 и 11 юли, ще бъде приет на телефон 112. От там той ще бъде насочен към съответната Областна дирекция на полицията, но ще бъде видим и за полицаите в специалния център, предаде БНТ.

"Служителят, който е тук, ще вижда на екран информацията от сигнала и ще се обажда на командирован служител на главната дирекция на място в съответната дирекция, за да провери дали сигналът се регистрира, обработва, дали се докладва на съответната прокуратура", обяснява гл. инсп. Денислав Донков - началник сектор в ГДНП.

Задачата е нито един сигнал да не бъде пренебрегнат. От рано сутринта в изборния ден сигнали ще получават и обработват специално обучени служители на МВР.

Над 100 служители на Главна дирекция Национална полиция ще бъдат командировани в цялата страна.

"Те ще помагат на колегите там, ще им съдействат, ще изискват информация, за да осъществят контрол на самата дирекция и съответно да бъдат полезни", заяви гл. инсп. Денислав Донков.

До изборния ден включително работи и денонощна телефонна линия за нарушения и престъпления, свързани с изборите: 02/90 112 98.

Сигнали се приемат и на специална електронна поща: izbori2021@mvr.bg.

Прокуратурата на свой ред съобщи, че във всяка област на страната продължават работа и създадените областни междуведомствени звена, които осъществяват координация за противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите.

Общият брой на образуваните преписки, свързани с нарушения на изборните права на гражданите, към 10.00 часа на 10 юли 2021 г. е 612. Общо 69 са образуваните досъдебни производства към началото на деня за размисъл преди насрочените за 11 юли 2021 г. предсрочни избори за Народно събрание.

За изясняване на фактическата обстановка, съдържаща се в сигналите, както и с цел събирането на достатъчно данни за осъществен състав на престъпление от общ характер, наблюдаващите прокурори са възложили на органите на МВР извършването на проверки, съобщи ВКП.

mediapool.bg