Кламер БГ - Новини: Финансовият контрол най-сетне с нов шеф на мястото на "изчезналия"

Финансовият контрол най-сетне с нов шеф на мястото на "изчезналия"

България

|
Пет, 09 Юли 2021г. 20:05ч.
Финансовият контрол най-сетне с нов шеф на мястото на "изчезналия"

Стефан Белчев

Агенцията за държавна финансова инспекция най-сетне има нов директор на мястото на неявявалия се от повече от месец и неоткриваем за финансовия министър предишен шеф Георги Начев, който в крайна сметка бе уволнен ог Асен Василев на 1 юли.

На поста е назначен Стефан Белчев, съобщиха от финансовото ведомство в петък.

Той има 25 години професионален опит в областта на вътрешния одит и финансовия контрол в публичния сектор, информират от министерството.

Завършил е магистърската си степен по икономика в Свищовската академия "Д. А. Ценов". Има научна степен "доктор по икономика" с научна специалност "Счетоводна отчетност, контрол и анализ на стопанската дейност". Започнал е трудовият си път през 1996 г. като финансов ревизор в Столично управление на "Държавен финансов контрол". Поетапно е привлечен като финансов експерт в Главно управление на "Държавен финансов контрол“, като след това е работил като държавен вътрешен одитор в Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол. От 2006 е директор на дирекция "Вътрешен одит" в Министерството на финансите, а от 2016 - директор на дирекция "Методология на контрола и вътрешен одит" в МФ.

От ведомството припомнят, че Начев е уволнен след проверки на ефективността на работата на АДФИ, установили системно неизпълнение на задълженията по ръководство. Това пречи на защитата на публичните финансови интереси и по по-голямата част от получените сигнали, жалби и предложения от физически и юридически лица не са извършени финансови инспекции.

mediapool.bg