Кламер БГ - Новини: Шампанско и митинг за година от антиправителствените протести

Шампанско и митинг за година от антиправителствените протести

България

|
Пет, 09 Юли 2021г. 21:13ч.
Шампанско и митинг за година от антиправителствените протести

Шампанско и митинг за година от антиправителствените протести

Година от началото на протестите срещу правителството на Бойко Борисов, избухнали в София и страната на 9 юли 2020 г., бе отбелязана с митинг пред Президенството в петък вечерта.

Събралите се граждани символно гръмнаха шампанско и отчетоха успех на протестите, които макар и да не доведоха до исканата от демонстрантите тогава оставка на Борисов и главния прокурор Иван Гешев, според тях са дали тласък на вече започнала "политическата промяна в страната".

Сн. БГНЕС

Мястото е символно. Заради обиски на прокуратурата на "Дондуков" 2 и арести на секретаря на държавния глава Пламен Узунов и съветника му Илия Милушев, хората излязоха на протест.

Прокурорската операция в президентството на практика се превърна в един от катализаторите на антиправителствените протести. Тя дойде ден след акцията на Христо Иванов на "Росенец" и последвалото изявление на Румен Радев, че цивилните охранители, които изблъскаха Иванов от плажа край летния сарай на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, са държавни гардове.

В продължение на над сто дни пред Президентството се събираха стотици и дори хиляди недоволни от управлението на ГЕРБ и настояващи за оставката на Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Стигна се до кървави сблъсъци с полицията и арести, имаше блокади и палаткови лагери, стигна се и данъчни проверки на бизнесмени, само защото са подкрепили протестиращите.

Макар че демонстрациите не постигнаха целта си – свалянето на Борисов от власт и оставката на главния прокурор, на изборите на 4 април 2021 г. ГЕРБ получи недостатъчно гласове, за да състави правителство и така се стигна до предсрочните избори, които ще се проведат тази неделя – 11 юли.

Спокойно може да се каже, че това е последната масова проява преди деня за размисъл в събота. На нея бе припомнено случващото се по време на близо 12-годишното управление на ГЕРБ.

В митинга се включи служебният министър на културата Велислав Минеков, който реално призова хората да отбележат годишнината и който бе част от "Отровното трио", организирала ден след ден демонстрациите и шествията от Президентството до Орлов мост, често завършвали с блокади там. Понякога с часове, понякога с дни като на няколко пъти полицията разчистваше палатковия лагер там в малките часове на нощта с прилагането на мека сила.

Сн. БГНЕС

Минеков коментира пред събралите се хора, че е тук, за да отпразнува, че държавата вече е поела по правилен път на развитие. "Победихме, не оставка, а победа! Имаше смисъл, узряхме", каза в речта си през събралото се мнозинство скулпторът.

Към събитието се присъединиха и служебният вътрешен министър Бойко Рашков, както и представителят на коалицията "Изправи се! Мутри вън" Мая Манолова.

Рашков поздрави присъстващите с техния огромен успех. "Промените, които необратимо настъпиха, са резултат на вашата воля", каза той от трибуната на митинга.

Събралите се хора се заканиха след изборите в неделя да се събират в центъра на София всеки четвъртък, за да напомнят на новите управляващи, които и да са те, че гражданското общество е будно.

Огънят, който запалихме на 9 юли миналата година, ние ще го поддържаме, както се поддържа олимпийски огън. Така докато преценим, че България не се е изчистила от мутри, заяви присъстващ на митинга, цитиран от БГНЕС.

Демонстрацията протича мирно, при засилено полицейско присъствие.

mediapool.bg