Кламер БГ - Новини: Скопие и София близо до план за действие? Очаква се междуправителствена среща

Скопие и София близо до план за действие? Очаква се междуправителствена среща

България

|
Пон, 08 Фев 2021г. 13:09ч.
Скопие и София близо до план за действие? Очаква се междуправителствена среща

Планът за действие, с който трябва да се върне доверието между Република Северна Македония и България, че се изпълнява Договорът за добросъседство от 2017 г. , се очаква в скоро време да бъде съгласуван и приет от двете страни на втората междуправителствена конференция, която този път трябва да се състои в Скопие, съобщи проправителственият вестник "Слободен печат".

България миналата седмица се оплака, че Скопие не свиква междуправителствената конференция, както е предвидено в неработещия договор за добросъседство. От българска страна засега няма сигнали, че е възможен бърз пробив.

Вестник "Слободен печат" отбелязва, че македонското външно правителство не дава подробности около плана, а предстои темата да бъде обсъдена в местния парламент.

По-рано македонските управляващи обаче казаха, че смятат да "замразят" темата, докато не свършат изборите в България, за да не стане Скопие част от предизборната кампания.

В същото време периодично излизат информации в местната преса за напредък на преговорите, които не се потвърждават от българска страна.

Очаква се Скопие да заложи в плана работа по Коридор 8 и засилен сътрудничество в образованието, енергетиката, културата, икономиката, медиите, информационното общество и т.н.

Скопие е категорично, че няма да проговаря по въпроси за идентичността и езика на Северна Македония.

Външният министър Буяр Османи коментира през уикенда, че трябва да се създаде предсказуемост и да се възстанови доверието в споразумението между двете страни.

Той добави, че България не оспорва въпросите на идентичността. Според министъра няма основания за страх, защото никой не може да оспорва македонския език и идентичност и "това е изяснено с българските си колеги след поредица от срещи през изминалия период".

Той казва, че препъни камъкът е българската позиция по отношение на историята.

Португалското ротационно председателство на ЕС каза, че се надява България да одобри преговорната рамка и Скопие да започне преговори в първата половина на годината, но засега няма сигнали това да стане. Скопие очаква мощен тласък на процеса и през втората половина на годината, когато Словения поема председателството.

mediapool.bg