Кламер БГ - Новини: "Демократична България" изпревари ГЕРБ и Цветанов в регистрацията за вота

"Демократична България" изпревари ГЕРБ и Цветанов в регистрацията за вота

България

|
Пон, 08 Фев 2021г. 13:31ч.
"Демократична България" изпревари ГЕРБ и Цветанов в регистрацията за вота

От понеделник партиите и коалициите могат да се регистрират за предстоящите на 4 април парламентарни избори. Първа за вота се регистрира не ГЕРБ, както е било досега, а "Демократична България". Втора беше партията "Републиканци за България" на Цветан Цветанов.

Докато Цветанов беше втори в партията на Бойко Борисов и се занимаваше с организацията на формацията за изборите, ГЕРБ винаги се регистрираше първа. Случваше се дори от младежката организация да пазят ред през нощта преди първия ден за регистрация. На местните избори, когато Цветанов вече не беше част от ГЕРБ, партията пак спази традицията да се регистрира първа. Сега обаче това не стана.

"Демократична България" внесе в Централната избирателна комисия (ЦИК) подписи за регистрация за парламентарните избори на 4 април. Формацията представи 9999 подписа, четири от които – електронни. Електронните подписи обаче не бяха приети от ЦИК с мотива, че Изборният кодекс изисква подписите да са на хартия, положени пред упълномощено лице.

"Тръгваме на тези избори с намерение да обърнем посоката на развитие на страната и да наложим програма за радикална модернизация, от която България има нужда. Разбира се, това включва нашите приоритети като съдебна реформа, електронно управление и отстраняване от властта на ГЕРБ, Бойко Борисов, ДПС, Делян Пеевски и Доган. Това са ключовите ни приоритети на тези избори", каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Другият съпредседател на обединението Атанас Атанасов обяви, че е необходима промяна и в икономиката.

"Държавата трябва да се оттегли от икономиката, защото в момента живеем в един съвременен социализъм. Във всяка сфера на икономиката държавата е затиснала т. нар. обществени поръчки и ги раздава на приближените фирми. Оттам идва основният проблем с корупцията", каза той.

По-късно Цветанов обяви, че все неговата партия е първата регистрирана, защото "Демократична България" е коалиция.

"Тръгваме със сериозни намерения да бъдем незаобиколим фактор в следващия парламент и да можем да изпълним обещанията, които ще дадем по време на предизборната кампания", каза той.

Попитан как "Републиканци за България" смята на преодолее сегашната социология Цветанов отговори: "Събраните над 31 000 подписа означават, че сме отговорили в общи линии на това, което ни дават социолозите - 1% отговаряме на това, поне от внесените подписи днес".

Партията на Цветанов също внесе в ЦИК 9999 подписа.

mediapool.bg