Кламер БГ - Новини: До месец съдът решава дали да заличи партия "Възраждане"

До месец съдът решава дали да заличи партия "Възраждане"

България

|
Пон, 08 Фев 2021г. 14:55ч.
До месец съдът решава дали да заличи партия "Възраждане"

До месец Софийският градски съд трябва да излезе с решение дали да заличи партията на общинския съветник от Варна Костадин Костадинов – "Възраждане". Заличаването на партията бе поискано от прокураутрата още през миналото лято. Според държавното обвинение при регистрацията на формацията през 2014 г. са извършени нарушения. Представени са били документи, в които са фигурирали 580 учредители. Според прокуратурата към датата на провеждане на събранието 86 от тях са били в чужбина.

От партията отхвърлят тези твърдения и смятат, че всичко е съшито с "бели конци". В понеделник, когато отново пред съда бяха разпитвани свидетели, от "Възраждане" настояха за произнасяне същия ден. Съдът обаче отказа. Решението ще бъде ясно най-късно в началото на предизборната кампания и дори да се регистрира за участие във вота, партията може и да не успее да участва в него.

"За нас нещата са пределно ясни. Това е едно съшито с бели конци, всъщност, искане от държавното обвинение, като се прави опит да бъде атакувана една политическа партия, която е опозиционна и която е извън парламента. Всеки може да си зададе въпроса, ако това бъде допуснато, какво може да се случи с всяка една друга партия, която не е част от управляващата коалиция. Това е абсолютно недопустимо", заяви лидерът на формацията Костадинов.

mediapool.bg