Кламер БГ - Новини: Скопие залага само на Борисов у нас

Скопие залага само на Борисов у нас

България

|
Пон, 12 Окт 2020г. 09:59ч.
Скопие залага само на Борисов у нас

Управляващите в Скопие предупредиха, че има реална опасност първата междуправителствена конференция между Северна Македония и Европейския съюз, която се очаква през декември, да бъде отменена заради българските изисквания, които оценяват като "неевропейски".

В България те вече залагат само на премиера Бойко Борисов, като така му прехвърлят персонално цялата отговорност за евентуално забавяне по пътя на Северна Македония към ЕС, което не се приема от другите страни членки.

В края на миналата седмица на посещение у нас бе македонският външен министър Буяр Османи. След срещите си с него премиерът Бойко Борисов и външната министърка Екатерина Захариева смекчиха тона към Скопие, наложен от военния министър Красимир Каракачанов, но настояха югозападната ни съседка да направи "необходимите компромиси" по пътя си към Европейския съюз.

Борисов дори посочи конкретна дата – 10 ноември, до която трябва да има положително развитие.

От думите на македонския премиер Зоран Заев в неделя обаче стана ясно, че по време на визитата на Османи у нас не е имало постигнат пробив.

"Исканията, идващи от София, не са нито европейски, нито добросъседски и ако това остане така, трябва да подготвим македонския народ, че началото на преговорите с ЕС през декември няма да се случи" ,каза премиерът на Северна Македония Зоран Заев в неделя.

Тази седмица се очаква съвместната историческа комисия да проведе първото си заседание от десет месеца насам, което ще трябва да излъчи позитивни сигнали, за да ревизира позицията си София. Сега се търси напредък около историческата фигура на Гоце Делчев.

Всичко е в ръцете на Борисов

Разговорите на външния министър на Северна Македония Буяр Османи с българския премиер Бойко Борисов са били позитивни, за разлика от онези с българския му колега Екатерина Захариева, каза премиерът на Северна Македония Зоран Заев.

Това, което е предложила Захариева, не е в духа на добросъседските отношения, нито е европейско, смята Заев.

"Аз обаче не мисля, че моят приятел и български колега Бойко Борисов или българският народ споделят тази позиция. Ние ще направим всичко, което можем, за да намерим решение. Ние се съгласихме на общата история като един аспект на нашето минало. Но ние също така имаме наша собствена история", допълни Заев.

Той изрази увереност, че заедно с Борисов ще намерят начин да решат спорните въпроси, така че Северна Македония да продължи по европейския си път.

"Убеден съм, че можем да намерим решение на този въпрос, както сме го правили и по-рано. Нашата мечта е да се присъединим към ЕС, който признава и напълно зачита правото на самоопределение. Ние сме македонци, които говорят македонски и вярваме, че съседите ни ще проявят респект към тези ценности", каза Заев.

В края на този месец се очаква и негова визита в България.

Българската политика спрямо Скопие в последните години демонстрира известна непоследователност. Военният министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов е основният играч на терена, като периодично заплашва Скопие. Премиерът Бойко Борисов и външната министърка Екатерина Захариева следват по-умерено поведение и тон.

Сега Скопие се възползва от този разнобой и залага изцяло на Борисов, който вече е посочен персонално за евентуален виновник при забавяне на междуправителствената конференция.

Македонският език – не се преговаря

Ако Европейският съюз позволи въпросът за македонския език да попречи на европейската интеграция на страната, тогава това не е организация, която заслужава да се нарича европейска, нито пък достойна за нашето доверие, заяви от своя страна вицепремиерът по европейските въпроси на Северна Македония Никола Димитров.

"Тези, които искат да бъдат наши приятели, трябва да ни приемат такива, каквито сме, и езика, който говорим и който е македонски. Ние не можем да градим приятелство без елементарно уважение. Никоя страна в света няма правото да нарушава правото ни на самоопределение", заяви Димитров.

Северна Македония не веднъж е определяла като обида позициите, които оспорват македонския език и идентичност.

София обаче изпрати разяснителен меморандум до страните членки на ЕС преди конференцията, в която изразява претенции и към езика.

София настоява в официалните европейски документи да се говори за "официален език на Република Северна Македония", а не за македонски език.

Освен това в меморандума се представят и тези за формирането на македонската нация

mediapool.bg