Кламер БГ - Новини: Нова 5-годишна забрана общини да продават чужда земя

Нова 5-годишна забрана общини да продават чужда земя

България

|
Пон, 12 Окт 2020г. 14:36ч.
Нова 5-годишна забрана общини да продават чужда земя

Министерство на земеделието готви нов 5 годишен мораториум за разпоредителни сделки със земи, които се стопанисват от общините, но реално не са техни. Става въпрос ниви, чиито собственици не са завършили до край процедурата по възстановяване на собствеността или пък от години са в чужбина и затова не са потърсили земята си. Удължаването на мораториума общини да продват тези парцели става ясно от Поправки в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, публикувани в правителствения портал strategy.bg

Спорни 5 млн. декара

Сега действащият мораториум изтича на 22 септември, а новият се предлага за 5 години след 23 декември, пише в поправката. Става въпрос за около 5 млн. декара спорни парцели.

Забраната бе въведена, след като през 2010 г. за първи път паднаха ограниченията над тези парцели и тогава станаха факт ударни продажби с цел пълнене на общинските бюджети. Най-драстичен бе примерът на община Белово, която мигновенно през 2010 г. разпродаде всички такива земи. Община Родопи, област Пловдив пък използва чуждата земя, за да обезпечава общински кредити, припомня Ковачева.

За новата 5 годишна забрана настоя преди 10-ина дни омбудсманът Диана Ковачева, която припомни тези примери.

Ако новият мораториум не стане факт, директно ще бъдат погазени правата на гражданите, които вече имат решения от службите "Земеделие" за възстановена собственост, но не са завършили процедурата да отидат на място и да покажат имоти в "стари граници" с цел заснемане и вкарване в регистрите.

Причините за незавършената процедура са различни. Някои от наследниците не знаят старите граници на имотите си, други пък не искат да дават около 400 лева, колкото струва официалното идентифициране на имота. Трета причина е по вина на самата администрация, която няма планове за обезщетяване на такива собственици, след като реституцията у нас официално завърши през 2007 година.

Изключенията

Поправката на ведомството на Десислава Танева предвижда и изключения, при които няма да действа мораториумът. Общинските съвети ще могат да предоставят такива земи, когато собствениците им най-накрая довършат процедурата по възстановяването на земята си и получат пълни права над нея. Общините ще могат да предоставят такива парцели и за да изпълняват съдебни решения за признато право на собственост. И не на последно място за обезщетяване на собствениците, чиято собственост не може да бъде възстановена.

Поправките предвиждат още такива земи да се предоставят от общините и при изпълнение на обекти от техническата инфраструктура, за дейности по Закона за подземните богатства и на други проекти, за които съгласно закон се допуска принудително отчуждаване.

Общините ще имат право да се разпореждат с чуждата земя и при създаване на нови или разширяване строителните граници на съществуващи урбанизирани територии. А също и в процедури за уедряване на парцели, при които се разменят за временно ползване разпокъсани ниви, с цел ефективното ползване от фермерите.

Непотърсените парцели от собствениците ще "горят", ако към тях прояви интерес инвеститор, получил сертификат за класна инвестиция по Закона за насърчаване на инвестициите. А също и за енергийни обекти.

И още разпоредителни сделки с чужда земя ще могат да се извършват при тези изключения след решение на общинския съвет, прието с мнозинство две трети от общия брой на съветниците.

mediapool.bg