Кламер БГ - Новини: Плевнелиев: Прокуратурата действа селективно

Плевнелиев: Прокуратурата действа селективно

България

|
Пон, 12 Окт 2020г. 14:07ч.
Плевнелиев: Прокуратурата действа селективно

"Има проблем с начина, по който прокуратурата действа". Държавният глава Румен Радев нарушава конституцията като иска оставките на правителството и главния прокурор. Парламентът не може да направи съдебна реформа.

Това заяви пред Нова телевизия президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев.

"Тя (прокуратурата б.р.) оставя съмнение за селективност и от тази гледна точка – малко раздаване на справедливост, т.е. има проблем", заяви той. Според него обаче трябва да се признае, че държавното обвинение "действа на високи обороти", а преди години не било така.

Половината олигарси са ударени жестоко

"Днес половината от българските олигарси са ударени жестоко и това е факт. Но другите не са. Т.е. от тая гледна точка се създава усещане за селективност в действията", заяви Плевнелиев по повод работата на прокуратурата.

Според него обаче е погрешно да се подхожда популистки и да се търси проблемът във фигурата на главния прокурор и правомощията му.

Недосегаемостта на шефа на държавното обвинение и липсата на механизъм за контрол върху действията му бе основната тема в доклада за върховенството на закона в България, представен наскоро от Европейската комисия. Темата се повдига от години у нас, но политиците не предприемат действия. Нещо повече, с първия вариант за нова конституция ГЕРБ предложиха на главния прокурор на практика да се даде законодателна инициатива, каквато имат само депутатите и правителството. След това се отказаха от идеята.

"За да решим тези проблеми, не може да подхождаме популистки – да посочваме само главния прокурор като удобно извинение за това, че в Народното събрание ние не можем да седнем и да направим тази реформа, от която имаме нужда", заяви Плевнелиев.

Вървим към диктатура

Макар да разкритикува действията на държавното обвинение, Плевенелиев се изказа и срещу действащия държавен глава – Румен Радев, който в момента пък е силно критичен срещу главния прокурор Иван Гешев и премиера Бойко Борисов.

Според Плевенелиев Радев няма право да иска оставките им, защото това е нарушение на конституцията. Той обясни, че държавният глава в момента само "критикува, плюе, охулва" държавата. Плевнелиев дори обясни, че Радев върви по пътя към диктатура.

"Държавният глава може да свали доверието си от всеки, но няма право да иска оставката на главния прокурор и на министър-председателя, и на парламента, защото това е нарушение на конституцията и заложения в нея баланс, независимост и разделение на властите. В противния случай това, което Румен Радев прави, е най-прекият път към диктатурата. Ако може държавният глава във всеки един момент, когато народното събрание и правителството, не му угаждат, да им поиска оставката и да я вземе, ние вървим към диктатура", каза Плевнелиев.

mediapool.bg