Кламер БГ - Новини: Христо Иванов призова за разум след заплахите на Борисов

Христо Иванов призова за разум след заплахите на Борисов

България

|
Пон, 06 Ноем 2023г. 16:56ч.
Христо Иванов призова за разум след заплахите на Борисов

Христо Иванов, сн: БГНЕС

Каскадата от заплахи на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов срещу т.нар. "сглобка" бе посрещната от партньорите в управлението "Продължаваме промяната- Демократична България" (ПП-ДБ) с призив за проява на разум. Това парламентарно мнозинство остава безалтернативно, заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в понеделник, ден след драматичния балотаж на местните избори.

"Ние виждаме успокоение на средата от това, че има управление и наша отговорност е да продължим тази тенденция, а не да заплашваме страната и да я хвърлим пак в несигурност", каза той.

Между двата тура на изборите и в нощта на балотажа имаше театрално гневни изблици на Борисов. Стига шарлатания, обяви той по адрес на сглобката, вбесен, че ПП-ДБ по места са участвали в коалиции срещу кандидат-кметове на ГЕРБ заедно с "Възраждане", БСП и др. Борисов не каза дали ще разваля сглобката – това щяла да реши партията, която той свиква на национално съвещание, точно когато кабинетът внася за обсъждане в парламента пакета данъчни закони. Той обаче многократно настоя за промяна на формулата на "сглобката" към коалиция "с план, програма, време, място", както и към политики за хората.

Христо Иванов отговори така:

"Всички плащаме цената на това управление. Тази отговорност носи негативи. Нашата коалиция видимо я плаща. И колегите от ГЕРБ - също. Въпросът е каква е алтернативата. Да хвърлим страната в продължение на парламентарната криза? Ние ще видим какво решение ще вземат ГЕРБ, ще направим и ние анализ, но не очаквайте да заплашваме, да клатим лодката. Нека да е ясно, че когато има алтернатива, отговорен път към по-добро управление, ние ще го направим. Но няма да се занимаваме с лашкане, заплахи, извиване на ръце, защото сме разумни. Не виждам отговорна алтернатива, на която може да се заложи".

В нощта на балотажа Борисов се опита да всее интрига в коалицията ПП-ДБ, заявявайки, че разчита на съпредседателите на "Демократична България" - Христо Иванов и Атанас Атанасов, за стабилизиране на управлението на национално ниво. Подтекстът беше, че лидерите на ПП Кирил Петков и Асен Василев тласкат към хаос.

Христо Иванов коментира в понеделник, че фактът, че страната в момента все пак има управление, а не продължение на доскорошната парламентарна криза, е резултат на разума на ПП-ДБ. "Въпросът е дали насреща има разум", каза той по повод снощното изказване на Бойко Борисов.

Според Христо Иванов резултатите от тези избори показват, че гражданите отказват да дават цялата власт на една политическа сила и това е хубаво.

"Ще трябва да се научим как се правят договорки между различно мислещи опоненти. В добрия смисъл на думата "договорки". Докато чакаме да си имаме 100% доверие, може да пропуснем много време, в което тази страна или този град трябва да се управляват ежедневно. Оставаме опоненти, конкуренти", подчерта Христо Иванов.

В дните преди балотажа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов излъчваше разнопосочни сигнали за това кой кандидат за кмет на София подкрепя. Първо индиректно подкрепи Ваня Григорова, после се отметна от думите си и в последните часове на предизборната кампания се обърна към членовете и симпатизантите на ГЕРБ с думите, че "трябва да подкрепим кандидата на правителството, в случая Терзиев, колкото и да не ми е отвътре". В самия изборен ден Борисов излезе да гласува късно и нарече Терзиев "неблагодарник". В крайна сметка резултатът беше, че повечето избиратели на изпадналия от балотажа кандидат на ГЕРБ Антон Хекимян гласуваха за издигнатата от БСП и "Левицата" бивша синдикалистка Ваня Григорова.

В понеделник от ПП-ДБ благодариха на "другите десни избиратели, извън нашата коалиция" и все пак отбелязаха, че подкрепата на лидера на ГЕРБ е изиграла своята роля, макар че според социолозите повечето от избирателите на партията са подкрепили Григорова.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков определи призива на Борисов да се гласува за Терзиев като "национално отговорен в тази ситуация, в този момент" . Въпреки това той подчерта, че в София "всъщност абсолютно всички политически сили работеха срещу нас".

mediapool.bg