Кламер БГ - Новини: Северна Корея изстреля четири балистични ракети

Северна Корея изстреля четири балистични ракети

Свят

|
Съб, 05 Ноем 2022г. 14:01ч.
Северна Корея изстреля четири балистични ракети

Северна Корея изстреля четири балистични ракети

Северна Корея изстреля четири балистични ракети с малък обсег в Жълто море тази сутрин, съобщи южнокорейската армия, цитирана от Ройтерс и Франс прес.

Ракетите са прелетели около 130 км на надморска височина от около 20 км.

Северна Корея извърши серия от изстрелвания на ракети тази седмица, едно от които може да е било неуспешен опит за изстрелване на междуконтинентална балистична ракета. Тези действия бяха осъдени от Вашингтон, Сеул и Токио.

Изстрелването на ракети доведе до спекулации, че Северна Корея може да се готви за възобновяване на ядрените опити за първи път от 2017 г., припомня Ройтерс.

Сеул и Вашингтон приключиха военното си учение

Междувременно Сеул и Вашингтон приключиха шестдневното си военно учение "Бдителна буря", по време на което над територията на Южна Корея прелетяха американски стратегически свръхзвукови бомбардировачи Б-1Б, съобщиха световните агенции.

Учението "Бдителна буря" започна в понеделник. В него участваха около 240 военни самолета и два американски стратегически бомбардировача Б-1Б, както и четири изтребителя Ф-16 и четири Ф-35A.

Това е първият случай от 2017 г., когато бомбардировач Б-1Б участва в съвместни американско-южнокорейски учения.

Това показва "комбинираните отбранителни способности и решимостта на Република Корея и САЩ да отговорят решително на всякакви провокации от Северна Корея, както и готовността на САЩ" да приложат разширени мерки за възпиране, се добавя в изявлението.

Учението се проведе на фона на серия от изстрелване на балистични ракети от страна на Пхенян.

Северна Корея официално поиска от Съединените щати и Южна Корея да спрат "провокативните" си въздушни учения.

mediapool.bg