Кламер БГ - Новини: Гана премахва смъртното наказание

Гана премахва смъртното наказание

Свят

|
Нед, 06 Ноем 2022г. 18:23ч.
Гана премахва смъртното наказание

Гана премахва смъртното наказание

Президентът на Гана Нана Аддо Данква Акуфо-Адо заяви, че страната му ще премахне смъртното наказание от своите законови норми, съобщи ганайската информационна агенция ГНА, цитирана от БТА в неделя.

Следователно съответните институции трябва да ускорят работата си по пълната отмяна на смъртното наказание от наказателния кодекс, тъй като то нарушава правото на живот и подкопава човешкото достойнство, заяви той.

Изказването на президента дойде, след като ганайският клон на "Амнести интернешънъл" го посети в "Джубили хаус", за да го запознае с напредъка, постигнат по отношение на забраната на смъртното наказание.

През февруари 2020 г. правозащитната организация отправи петиция към президента за премахване на смъртното наказание, след като го запозна с оценката си за състоянието на правата на човека в страната, включително условията в затворите.

Президентът Акуфо-Адо отбеляза, че продължаващото запазване на смъртното наказание в законовите норми е в разрез с моралните ценности и обезценява живота, правата и достойнството на хората.

Гана полага съзнателни усилия да не прилага смъртно наказание по отношение на осъдени на смърт лица.

Въпреки че не е наложила официален мораториум върху екзекуциите, Гана извърши последната си екзекуция през 1993 година.

Законът Наказателен кодекс и други престъпления (Закон 29) от 1960 г. все още предвижда прилагането на смъртно наказание за престъпления, свързани с държавна измяна съгласно Конституцията, както и редица други престъпления, включително убийство и геноцид. Законът за въоръжените сили също позволява прилагането на смъртно наказание в случай на измяна и бунт от страна на военнослужещи по време на война.

Въпреки че Гана ратифицира Международния пакт за граждански и политически права през 2000 г., тя все още не е подписала и ратифицирала Втория незадължителен протокол към него, целящ премахването на смъртното наказание.

Президентът Акуфо-Адо заяви, че въпреки че световната общност е напът да се откаже от прилагането на смъртно наказание за всички престъпления, в процеса на премахването му все пак трябва да се вземат предвид престъпленията, свързани с тероризма.

"При мен дойдоха много хора, които по принцип подкрепят премахването на смъртното наказание", обясни той. "Но винаги, когато се повдигне въпросът за тероризма и безсмисления начин, по който някои от тези терористични групи действат, за да унищожават човешки живот - операции, които не включват убийството на един човек, а включват унищожаването на села, на общности - хората се колебаят дали да подкрепят премахването на смъртното наказание за такива лица", допълни държавният глава.

mediapool.bg