Кламер БГ - Новини: Байдън, Тръмп и Обама с еднакво послание към американците

Байдън, Тръмп и Обама с еднакво послание към американците

Свят

|
Нед, 06 Ноем 2022г. 13:52ч.
Байдън, Тръмп и Обама с еднакво послание към американците

Байдън и Обама на митинга във Филаделфия, Пенсилвания, сн. ЕПА/БГНЕС

Рядкост е Доналд Тръмп да отправи същото послание като Барак Обама и Джо Байдън - но това се случи, когато републиканецът и двамата демократи провеждаха кампания в Пенсилвания в един и същи ден.

Всички те призоваха американците в решаващия щат: Отидете да гласувате.

Байдън и Обама представиха изборите като битка за демокрация, докато Тръмп каза, че безопасността и сигурността на страната са застрашени.

Междинните избори в САЩ във вторник ще определят контрола над Конгреса. Често те се възприемат и като референдум за подкрепата за действащия президент.

Всичките 435 места в Камарата на представителите се оспорват, докато 35 са за печелене в Сената.

Въпреки че демократите в момента държат и двете камари на Конгреса, се очаква те да загубят Камарата и са в смъртоносна битка за контрол над Сената, според проучвания.

В Пенсилвания почти тънка разлика разделя кандидата на Демократическата партия в Сената Джон Фетерман, на 53 години, от републиканеца Мехмет Оз, 62-годишен. Появата на двама бивши президенти и президента Байдън през последния уикенд преди изборите сигнализираха за важността на щата, отбелязва ББС.

През 2016 г. победата на Тръмп в Пенсилвания му помогна да спечели Белия дом. Тогава неговото послание на популисткия гняв удари струна сред избирателите в щата.

Противоположното чувство на прагматизъм и либерална политика в градските центрове го върна на демократите през 2020 г., когато Байдън спечели родния си щат с разлика от по-малко от 2%.

Говорейки във Филаделфия в събота, Байдън предупреди събралите се, че неуспехът да върне мнозинството на демократите в Камарата на представителите и Сената ще означава допълнителни ограничения на правата за аборт и съкращения на общественото здравеопазване.

"Това ще е "решаващ" момент за бъдещето на американската демокрация, заяви Байдън, цитиран от Франс прес.

"Демокрацията е буквално върху изборната бюлетина. Това е решаващ момент за нацията и ние всички трябва да говорим с един глас", каза лидерът на демократите във Филаделфия.

Гласоподавателите се наредиха на опашка от рано, за да видят двама президенти - Байдън и неговия предшественик от Демократическата партия Обама - на една и съща сцена.

"Истината и фактите, логиката и разумът и основното благоприличие са в бюлетината. Самата демокрация е в бюлетината – залозите са високи", заяви Обама в речта си след тази на Байдън.

На около 400 км западно от Филаделфия, Тръмп предупреди жителите на Пенсилвания в малкото градче Латроуб, че продължаващият демократичен контрол във Вашингтон ще доведе до повече престъпност и неограничена имиграция.

Привържениците там също се събраха часове по-рано, за да видят предишния президент.

"Ако искате безопасност и сигурност за вашето семейство, трябва да гласувате за отстраняването на всеки един демократ", каза Тръмп.

"Има само един избор - ако подкрепяте упадъка и падането на Америка, тогава трябва да гласувате за радикалните демократи. Ако искате да спрете унищожаването на страната ни, тогава трябва да гласувате за републиканци в гигантска червена вълна", заяви бившият президент републиканец.

Той също така намекна отново за възможността да се кандидатира за поста през 2024 г. - въпреки че продължава да прави неверни твърдения, че изборната система на САЩ е измамна. "Изборите бяха манипулирани и откраднати – това е срам", каза Тръмп.

mediapool.bg