Кламер БГ - Новини: Либийската конференция на Италия е заплашена от провал

Либийската конференция на Италия е заплашена от провал

Свят

|
Пон, 12 Ноем 2018г. 13:31ч.
Либийската конференция на Италия е заплашена от провал

Голямата международна среща на високо равнище за Либия, на която Италия се надяваше да бъде домакин тази седмица, се очертава да бъде дипломатическо събитие с намалени пропорции, но въпреки това може да доведе до полезни резултати, съобщава ДПА.

На събитието в понеделник и вторник в Палермо, Сицилия министър-председателят Джузепе Конте се надяваше да общува с политици от ранга на президента Доналд Тръмп, президента Владимир Путин, канцлера Ангела Меркел и президента Еманюел Макрон, като даде нов тласък на стабилизирането на обхванатата от продължаващ конфликт северноафриканска държава.

Въпреки това лидерите на САЩ, Русия Германия и Франция няма да участват. Париж ще бъде представен от външния министър Жан-Ив Льо Дриан, докато другите три столици се очаква да изпратят длъжностни лица на по-ниско ниво. Това е груб отказ лично към Конте, който само преди три седмици публично потвърди в Туитър, че Меркел ще присъства. Германското правителство ще бъде представено от малко познатия заместник-външен министър Нилс Анен.

Според Клаудия Гацини, специалистка по Либия в мозъчния тръст Международна кризисна група, след като не може да се очаква много от конференцията в Палермо, не е изненадващо, че мнозина лидери са решили да не отидат. "Конференцията беше родена главно от желанието на Италия да покаже лидерството си и да уравновеси съперничещото влияние на Франция върху Либия, а не защото имаше развитие на терен, което я оправдава", каза Гацини пред ДПА.

В доклад пред Съвета за сигурност на ООН миналата седмица посланикът на ООН за Либия Гасан Саламе описа картина на трайна политическа безизходица и каза, че "на либийците им е дошло до гуша и са уморени от военния авантюризъм и дребнавите политически маневри" на играчите на терен.

Либия, страна, богата на нефт и газ, станала център на нелегалния миграционен поток към Европа и убежище за ислямски терористи, страда от размирици след подкрепеното от НАТО отстраняване на дългогодишния автократ Муамар Кадафи през 2011 г.

В страната има поне две съперничещи си правителства: едното - базирано в столицата Триполи, признато от ООН, и още едно в източния град Тобрук. Има и десетки сражаващи се милиции, които се борят за власт.

Разговорите в Палермо трябва поне да обединят отново главните политически играчи в Либия. Те са: лидерът на подкрепеното от ООН правителство Файез Серадж; генерал Халифа Хафтар, силен военен лидер, който контролира Източна Либия; както и председателите на двата съперничещи си парламента - Халед Мишри от Върховния държавен съвет и Акила Салех от Камарата на представителите.

Четиримата мъже се срещнаха през май в Париж под егидата на Макрон. Той предложи 10 декември като дата за произвеждане на парламентарни и президентски избори, което след това се оказа откровено нереалистично.

Италия се противопостави на френския план за избори, на фона на дълбоко негодувание в Рим от подхода на Париж към либийските дела. Италия, бившата колониална сила в Либия, смята страната за част от своята географска сфера на влияние.

Френско-италианското съперничество за Либия се характеризира и със съперничещите си интереси на нефтените и газовите компании на двете страни - Тотал и Ени.

Досега Париж държеше страната на Хафтар, докато Рим подкрепя Серадж. Двете държави трябва да започнат да работят заедно, защото Франция и Италия са достатъчно силни "да се бойкотират една друга" по плановете за Либия, но не и да успеят сами, написа бившият италиански премиер и председател на Европейската комисия Романо Проди в съботния брой на всекидневника "Месаджеро".

Като използват разговорите в Палермо за сплотяване на редиците зад плана на Саламе за политически преход, предвиждащ т.нар. национална конференция, която да доведе до избори по-късно през 2019 г., Париж и Рим ще получат възможност да прекратят враждата си.

В доклада си пратеникът на ООН каза, че Либия е "богата" държава, чието население е обедняло заради престъпни групи, които "крадат милиарди от националната хазна" и каза, че единството на международната общност е "решаващо" за стабилизиране на страната. Конте твърди, че Италия е готова да изиграе ролята си.

"Със сигурност не очакваме да решим всички проблеми, но искаме да предложим устойчива възможност за диалог" на разговорите в Палермо, написа премиерът в петък във Фейсбук, представяйки събитието като "ключова стъпка" в ръководената от ООН стратегия за Либия./

Конте очаква либийският военен лидер Халифа Хафтар да участва в двудневната конференция в Палермо, за да даде тласък на новия план на ООН за стабилизиране на Либия, предаде Ройтерс.

През почивните дни италианските власти се постараха да осигурят присъствието на Хафтар. Ако той дойде, това ще е първата му среща с базирания в Триполи министър-председател Файез Серадж, след срещата им в Париж през май.

"Очаквам той да присъства, тъй като безспорно е един от решаващите фактори за стабилизирането на страната му", каза Конте в интервю за италианския в. "Стампа".

Конте освен това отрече да има съперничество с Франция за уреждането на либийския конфликт след свалянето на Муамар Кадафи през 2011 г.

Италия и Франция споделят общи "гледни точки и цели", подчерта Конте и добави, че е разговарял често с френския президент Еманюел Макрон, за последно през уикенда. по думите на Конте двете държави са работили в тясно сътрудничество за подготовка на конференцията в Сицилия.

"Изправени сме пред общо предизвикателство (стабилизирането на Либия), а рисковето от по-нататъшно влошаване на кризата тегнат над всички ни", каза Конте.

mediapool.bg