Кламер БГ - Новини: Над 60 мигранти са изчезнали и се предполага, че са се удавили край Либия

Над 60 мигранти са изчезнали и се предполага, че са се удавили край Либия

Свят

|
Нед, 17 Дек 2023г. 10:07ч.
Над 60 мигранти са изчезнали и се предполага, че са се удавили край Либия

Над 60 мигранти са изчезнали и се предполага, че са се удавили край Либия

Шейсет и един мигранти, включително жени и деца, са обявени за изчезнали и вероятно са се удавили край Либия след трагично корабокрушение, обяви снощи в "Екс" Международната организация по миграцията (МОМ), цитирана от Ройтерс и Франс прес.

Според оцелели, цитирани от организацията, лодката с около 86 души е отплавала от либийския град Звара. Най-малко 61 мигранти са обявени за изчезнали и се смята, че са се удавили, според организацията. Повечето мигранти са били от Нигерия, Гамбия и други страни от Африка.

Общо 25 души са били спасени и са прехвърлени в център за задържане в Тарик ас Сека, близо до Триполи.

"Екип на МОМ успя да окаже медицинска помощ и всички те са в добро здравословно състояние", твърди същият източник.

"Повече от 2250 души са загубили живота си в централната част на Средиземно море тази година", изрази съжаление Флавио Ди Джакомо, говорител на МОМ за Средиземноморието, в Екс, съобщавайки за това поредно корабокрушение. "Тази драматична цифра показва, че за съжаление не се прави достатъчно, за да се спасяват човешки животи в морето", добави той.

Либия и Тунис са двете основни отправни точки за мигрантите, които се опитват да достигнат Европа през Средиземно море. По последни данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) тази година в Италия са пристигнали над 153 000 мигранти от Тунис и Либия.

mediapool.bg