Кламер БГ - Новини: "Ислямска държава" пое отговорност за самоубийствен атентат в Кабул

"Ислямска държава" пое отговорност за самоубийствен атентат в Кабул

Свят

|
Пон, 12 Ноем 2018г. 16:08ч.
"Ислямска държава" пое отговорност за самоубийствен атентат в Кабул

Терористичната организация "Ислямска държава" пое отговорност за днешния самоубийствен атентат в столицата на Афганистан, при който загинаха шестима души и бяха ранени 20, предаде Франс прес.

"Атентатор самоубиец с жилетка с експлозиви атакува събрание на шиити в близост до президентския дворец" в Кабул, предаде информационната агенция на "Ислямска държава" Амак.

Най-малко шестима души бяха убити при нападението в Кабул, заяви говорител на вътрешното министерство на Афганистан.

Повечето пострадали са служители на службите за сигурност. Мястото на атентата е разположено в близост до френско училище, до афганистанското президентство и до един от най-луксозните хотели в столицата, където стотици хора се събраха днес с искане да бъдат изпратени подкрепления в окръзите Джагури и Малистан на провинция Газни в Югоизточен Афганистан. Именно срещу това събрание бе извършена днешната терористична атака.

Джагури и Малистан са населени предимно с етноса хазара, изповядващ шиитския ислям. До неотдавна те бяха смятани за едни от най-сигурните окръзи в провинция Газни, но бяха нападнати от талибаните преди около седмица.

Повече от 60 служители на службите за сигурност и въоръжени цивилни бяха убити през последните 48 часа в сражения с талибаните в двата окръга.

mediapool.bg