Кламер БГ - Новини: Русия замрази цените на горивата

Русия замрази цените на горивата

Свят

|
Пон, 12 Ноем 2018г. 18:50ч.
Русия замрази цените на горивата

"Лукойл" и останалите 9 големи руски производители на петрол и горива подписаха споразумение с правителството, според което цените на горивата ще се задържат на нивото от началото на юни 2018 г.

Поскъпването на петрола на световните пазари "съвсем не означава, че ние сме длъжни да осигурим същата свръхпечалба и вътре в страната", заяви руския президент Владимир Путин на съвещание с членовете на правителството в понеделник. В същото време той окачестви ценообразуването на горивото в Русия като пазарно.

"Ситуация трябва да бъде, без съмнение, пазарна, и тя е такава. Когато обаче на световния пазар на петрол цените са се вдигнали и то са се вдигнали доста, това съвсем не означава, че ние трябва да гарантираме същата свръхпечалба и вътре в страната. Така или иначе тази сфера трябва да се регулира", допълни президентът.

Путин помоли вицепремиера Дмитрий Козак да докладва как се работи за овладяването на цените на петролните продукти в страната.

"Казано накратко: ситуацията е стабилизирана, цените са замразени и и те ще се задържат така, отчитайки инфлацията и промените в данъчното законодателство до края на март", заяви Козяк.

В случай, че петролните компании не спазват споразумението, е възможно като крайна мярка да се въведат експортни мита за петрол и петролни продукти, информира вицепремиерът.

Той също така съобщи, че на Федералната антимонополна служба е поръчано до края на годината да провери веригите от независими бензиностанции в регионите и да установи дали има монополна доминация на местните пазари. Ако такива бъдат открити, ще им бъде предложено също да подпишат споразумение за замразяване на цените. Независимите бензиностанции заемат 62% от пазара на петролни продукти и много често, въпреки голямото им количество, собствениците са едни и същи и действат в нарушение на антимонополното законодателство, каза Козяк.

Междувременно ТАСС информира, че средните цени по бензиностанциите в страната на бензин Аи-92 и Аи-95 от 5 до 9 ноември тази година са се повишили с 2 копейки и с 1 копейка до съответно 41.72 руб. И 44.8 руб. за литър. Дизеловото гориво е поскъпнало с 8 коп. до 45.58 руб. за литър.

Подписаното споразумение означава, че в търговията на едро 1 литър бензин А95 не бива да надхвърля 42.77 рубли (0.56 евро/1.10 лв.), а дизелът - 43.11 рубли (0.57 евро/1.12 лв). Под натиск от Кремъл на 31 октомври Министерството на енергетиката, антимонополната служба, петролните компании и независимите преработвателни предприятия се договориха да стабилизират цените на пазара, включително да съгласуват с фиксирани обеми и цени доставките за търговия на едро и дребно. Споразумението предвижда още от 1 януари 2019 г. поскъпването на горивата да не надхвърля 1.7% (без да се отчита повишението на ДДС от 18 на 20%). От 1 февруари цените ще се индексират в рамките на годишната инфлация, която в бюджета е прогнозирана да бъде 4-4.6%.

mediapool.bg