Кламер БГ - Новини: Конференцията за Либия в Палермо бе подновена, но без военния командир Халифа Хафтар

Конференцията за Либия в Палермо бе подновена, но без военния командир Халифа Хафтар

Свят

|
Вт, 13 Ноем 2018г. 14:20ч.
Конференцията за Либия в Палермо бе подновена, но без военния командир Халифа Хафтар

В италианския град Палермо във вторник поднови работа международна среща на върха, посветена на Либия. Либийският военен командир Халифа Хафтар обаче няма да участва в работата й, а ще има отделни разговори с избрани международни партньори, предаде ДПА.

Маршал Хафтар пристигна снощи в Италия, за да участва в поредица срещи с ръководители на съседни страни. Той няма да участва в конференцията в Палермо, съобщи в Туитър негов говорител.

Според дипломати Хафтар е разговарял със съперника си Файез Сарадж, който оглавява подкрепяното от ООН правителство в Триполи, пратеника на ООН за Либия Гасан Саламе, италианския премиер Джузепе Конте и египетския президент Абдел Фатах ас Сиси.

На срещата са присъствали също президентът на Тунис Бежи Каид Есебси, руският премиер Дмитрий Медведев, алжирският премиер Ахмед Уяхия, френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан и председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск.

Срещата се е състояла преди официалното начало на втория и последен ден от конференцията, чиято основна цел е деблокиране на политическия преход в Либия. Отказът на Хафтар да участва пълноценно в работата на конференцията обаче може да отслаби доверието в събитието.

Италия се опитва да си върне дипломатическото водачество в Либия, отнемайки го от Франция. През май Париж беше домакин на друга среща на върха, на която беше определена дата за либийските избори - 12 декември. Тя обаче вероятно няма да бъде спазена заради буксуващия политически процес.

mediapool.bg