Кламер БГ - Новини: Как британската Консервативна партия може да смени лидера си?

Как британската Консервативна партия може да смени лидера си?

Свят

|
Четв, 20 Ян 2022г. 14:31ч.
Как британската Консервативна партия може да смени лидера си?

Борис Джонсън

Някои депутати консерватори във Великобритания говорят за отстраняването на лидера си - премиерът Борис Джонсън, чиято репутация е опетнена от обвинения, че той и персоналът му са правели партита в нарушение на локдауна по време на пандемията.

Ако Джонсън не се вслуша в призивите да се оттегли и настоява да остане на поста, той може да бъде свален чрез вот на недоверие.

Ето какъв е редът, по който Консервативната партия оспорва и сменя лидерите си, описан от Асошиейтед прес.

ВОТЪТ НА НЕДОВЕРИЕ

Вот на недоверие към партиен лидер се провежда, ако 15 процента от депутатите консерватори, което в момента възлиза на 54 души, напишат писма до Греъм Брейди, председателя на влиятелната група "Комисия 1922" на депутати от Консервативната партия. Тя се нарича така защото е основана от депутати, избрани за първи път през въпросната година, за да укрепят властта си в партията.

Писмата могат да се предадат лично, по пощата или чрез имейл и никой освен Брейди не знае колко писма са получени.

Ако Брейди получи 54 писма, той ще свика вот на недоверие, който ще се проведе в рамките на няколко часа или дни. Всички 359 депутати от партията на торите могат да участват в гласуването, което е анонимно. За да спечели вота, Джонсън трябва да получи 180 гласа. В случай че събере нужния му брой гласове, в рамките на същата година може да се проведе още едно оспорване на лидерското му място.

Ако загуби обаче, Джонсън ще трябва да се оттегли и ще се проведат избори за председател на партията, в които той няма право да участва. Той ще остане начело на консерваторите, както и премиер на страната, докато не се избере кой да го смени.

ИЗБОРИТЕ ЗА ЛИДЕР

Изборите за лидер на консерваторите се провеждат в два етапа. В първия депутатите консерватори провеждат първоначално гласуване за всички кандидати. Този, който е получил най-малко гласове, отпада и гласуването продължава, докато не останат двама кандидати.

Ако на първоначалното гласуване кандидатите са само двама, те продължават във втория етап, в който се провежда гласуване от всички членове на Консервативната партия в цялата страна.

По време на последните избори за председател на Консервативната партия през 2019 г. първоначално се явиха 10 кандидати и от тях останаха Борис Джонсън и бившият здравен министър Джереми Хънт. Джонсън спечели около две трети от гласовете, подадени от членовете на партията по пощата.

Победителят става лидер на Консервативната партия и премиер на Великобритания, без да е нужно да се провеждат избори за парламент.

КАНДИДАТИТЕ

Всеки депутат от Консервативната партия има право да се състезава за лидерското място. Двете имена, които най-често се споменават, са на министърката на външните работи Елизабет Тръс и на финансовия министър Риши Сунак. И двамата имат силни позиции в партията.

Сред другите възможни кандидати е вицепремиерът Доминик Рааб, който беше съперник на Джонсън при последните избори за председател на консерваторите. Спряга се и името на една от най-силните фигури в правителството на Джонсън - Майкъл Гоув, който е министър на жилищното строителство, общностите и местното самоуправление. Преди това Гоув беше държавен министър и следеше цялостната работа на правителството.

Потенциални кандидати са и здравният министър Саджид Джавид, който ръководи действията на правителството в отговор на пандемията от коронавирус, и Джереми Хънт, който заяви, че не е изгубил надежда един ден да стане премиер.

mediapool.bg