Кламер БГ - Новини: Зеленски отговори на Байдън: "Ограничено нахлуване" не съществува

Зеленски отговори на Байдън: "Ограничено нахлуване" не съществува

Свят

|
Четв, 20 Ян 2022г. 17:54ч.
Зеленски отговори на Байдън: "Ограничено нахлуване" не съществува

Володимир Зеленски

Президентът на Украйна Володимир Зеленски днес каза, че "няма такова нещо като ограничено нахлуване или малки нации" - необичайно рязък отговор на казаното от американския президент Джо Байдън предния ден във връзка с това как би реагирал Западът на евентуално руско нападение срещу Украйна, предаде Ройтерс.

"Искаме да напомним на великите сили, че няма ограничени нахлувания и малки нации. Точно както няма ограничени жертви и малка скръб при загуба на близки хора. Казвам това като президент на великата сила Украйна", написа Зеленски в "Туитър".

САЩ са най-могъщият съюзник на Украйна в противопоставянето й с Русия, но Байдън предположи, че ще има разделение между съюзниците за това как да се действа при "ограничено нахлуване".

Русия е струпала десетки хиляди войници до границата си с Украйна.

Украйна не вижда във вчерашното изявление на президента на САЩ Джо Байдън отклонение от американската политика, заяви по-рано днес Михайло Подоляк, съветник на укаринския президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

Украйна приветства факта, че Байдън е заявил, че в случай на руски действия срещу Украйна ще последва координиран отговор на Запада. "Със сигурност не си струва да оценяваме думите, казани предишния ден, като нещо отделно от интегралната политика на американската администрация", подчерта Подоляк.

"Какво беше важно да чуе украинското общество? Фактът, че западните страни имат обща позиция, че всеки негативен сценарий по отношение на Украйна или в Европа като цяло ще получи координиран, достатъчен и разумен отговор", подчерта съветникът. В същото време е важно да се разбере, че дипломатическите усилия за деескалация продължават, добави той.

Ограничено нахлуване на Русия в Украйна може да доведе до по-мека реакция от страна на САЩ, отколкото пълномащабно нашествие. Това заяви снощи президентът на САЩ Джо Байдън на пресконференция по случай навършването на една година от встъпването си в длъжност, предаде Асошиейтед прес.

По-късно той уточни, че под "ограничено нахлуване" е имал предвид невоенни действия като кибератаки, но думите му предизвикаха критики у дома, че не е достатъчно твърд към Русия. "Президентът Байдън на практика даде на Путин зелена светлина да нахлуе в Украйна с дрънкането си за предполагаемата незначителност на едно "ограничено нахлуване", каза сенаторът републиканец Бен Сас.

Говорителката на Белия дом Джен Саки посочи в по-късно изявление, че в случая не е задължително да става дума за танкове и войски. "Президентът Байдън също така знае от дългия си опит че руснаците имат обширен набор от средства за агресия, които не стигат до военни действия, включително кибератаки и паравоенни тактики. И той заяви днес, че тези прояви на руска агресия ще получат решителен, реципрочен и единен отговор", отбеляза тя.

На пресконференцията Байдън изрази предположение, че руският президент Владимир Путин може да предприеме по-нататъшни действия спрямо Украйна, но не иска да стига до открита война. Той заплаши Русия, че ще плати скъпо, ако започне нашествие в Украйна.

mediapool.bg